Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Поштова реформа: з початку листопада в сільських відділеннях зв’язку Білоцерківщини відбудуться зміни в роботі

Дата: 19.10.2018 21:54
Кількість переглядів: 570

Під впливом певних економічних і фінансових чинників поштовий сектор в нашій Україні, втім як і в усьому світі, зазнав певних змін. Зокрема, мова йде про зниження обсягів письмової кореспонденції, а натомість розширення поля діяльності в інших сегментах (електронна торгівля, фінансові послуги). Питанню роботи поштових відділень у сільській місцевості була присвячена нарада за участю голів місцевих рад, що відбулася 17 жовтня.

З початку листопада в сільських відділеннях зв’язку Білоцерківщини відбудуться зміни в роботі. Як пояснюють в місцевому відділенні «Укрпошти» - це пов’язано з нерентабельністю малих сільських відділень, адже витрати на їх утримання є більшими, ніж власне прибутки. Втім закривати сільські відділення  в «Укрпошті» наміру не мають. Вихід знайшли в скороченні частоти доставки. Зокрема, в населених пунктах з чисельністю населення до 500 осіб доставка кореспонденції, посилок здійснюватиметься 1 раз на тиждень, якщо ж жителів більше ніж 500 осіб – 2 рази на тиждень. Крім цього, будуть створені комплексні робочі місця - заплановано об’єднати функції начальника відділення і листоноші. Логічно, що ніхто в збиток собі працювати не може і не буде – економіка не дозволить.

Голови місцевих рад сприйняли таку новину неоднозначно. І це зрозуміло. Кажуть, варто  було б шукати такий вихід із ситуації, аби люди (і працівники, і отримувачі послуг) при цьому не страждали. Та чи є це можливим – питання риторичне. 

«Не можна доходити до закриття поштових відділень.  Їх потрібно зберегти для  людей, а особливо коли мова йде про село. Адже для багатьох сільських жителів це чи не єдиний зв’язок зі світом. Втім, маємо розуміти і позицію державного підприємства. Запропоновані зміни мотивують оптимізацією та прагненням позбутися збитковості в діяльності поштових відділень. Втім, я переконаний, що можна і потрібно шукати шляхи виходу із ситуації, які б задовольнили і були прийнятними для обох сторін», - відмітив голова Білоцерківської райдержадміністрації Геннадій Джегур.     

Додамо, що раніше Петро Порошенко закликав утриматися від скорочення відділень "Укрпошти" в селах і припинення послуг з виплати пенсій через пошту. Про це повідомляє прес-служба адміністрації президента. «Я охоче підтримаю будь-які ініціативи, які підвищують ефективність діяльності державних підприємств, але вважаю категорично неприйнятним, коли ми виймаємо останні копійки з кишені пенсіонера і за цей рахунок, таким чином забезпечуємо виконання планових показників прибутковості", - зазначив Президент. Також глава держави підкреслив, що в ситуації, що склалася, «повинен бути знайдений той компроміс, який дозволить ефективно продовжити функціонувати системі, поки не буде створена ефективна альтернатива».

 

Мовою цифр. ПАТ «Укрпошта» має найбільшу мережу відділень зв’язку (11,5 тис відділень). При цьому більшість відділень (близько 80%) розташовані у населених пунктах з кількістю мешканців менше 2 тис. Переважна більшість сільських відділень поштового зв’язку - збиткові (за інформацією http://www.golos.com.ua).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень