Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Гройсман запропонував законодавчий порядок денний для пришвидшення економічного зростання

Дата: 06.02.2018 20:56
Кількість переглядів: 446

31 січня на засіданні Кабміну було презентовано 35 проектів ключових економічних законів, які стануть продовженням «осені реформ». Законопроекти, напрацьовані спільно з Президентом, парламентськими фракціями, діловими колами допоможуть ефективніше боротися з корупцією, посилять захист бізнесу і сприятимуть зростанню інвестицій в Україну. Ухвалення цих документів закладе основи для пришвидшеного зростання економіки.

Документи осучаснюють і спрощують регулювання практично у всіх сферах. Зокрема, створюються умови для вільного руху капіталу, що сприятиме залученню інвестицій,  посилюється захист кредиторів, що сприятиме відновленню банківського кредитування, відкриваються  нові можливості для інноваційної діяльності, яка зможе вивести вітчизняну економіку на якісно новий рівень. Презентований Прем’єром пакет законопроектів допоможе економіці вийти на рівень зростання 5-7%. До вашої уваги – 5 знакових законодавчих ініціатив.

Масштабне продовження урядової ініціативи «Маски-шоу стоп»

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики доопрацьовує законопроект «Про службу фінансових розслідувань». Документ передбачає створення єдиної служби замість економічних підрозділів у СБУ, Генеральній прокуратурі, системі МВС та Нацполіції.  Особливість нової Служби - зміна силового підходу на комплексний і аналітичний з використанням сучасних методик розслідування економічних злочинів. Задля виконання своїх обов’язків Служба фінансових розслідувань буде наділена широкими повноваженнями, як і аналогічні структури в інших розвинених країнах. В той же час новий закон запроваджує громадський контроль над діяльністю фінрозвідки, аби запобігти зловживанню такими повноваженнями. Запуск роботи нової структури стане продовженням урядової ініціативи «Маски-шоу стоп», яка поклала край валу незаконних обшуків бізнесу силовиками.

Для бізнесу відкриються нові можливості захисту свої прав

До другого читання підготовлено урядовий законопроект «Про Установу бізнес-омбудсмена». Допомога бізнес-омбудсмена набирає популярності серед представників бізнесу. У 2017 році Рада бізнес-омбудсмена отримала на розгляд 1638 скарг від підприємців з усіх областей України і закрила 1042 розслідувань. Це вдвічі більше, ніж 2016 року. Державні органи виконали 91% рекомендацій Ради. Абсолютна більшість скаржників – 97% – задоволена роботою з командою Ради бізнес-омбудсмена. Новий закон розширює повноваження бізнес-омбудсмена  і його заступників, що дозволить підприємцям ефективніше захищати свої права і вирішувати конфлікти з контролерами у позасудовому порядку, що набагато швидше і дешевше.

Контролери, що перевищили повноваження, отримають по заслугах

В профільних парламентських Комітетах розглядається два депутатські законопроекти, які посилюють відповідальність контролерів, правоохоронців, посадовців дозвільної документації за перевищення повноважень. Зараз через розмитість законодавчих норм практично неможливо притягнути до відповідальності чиновника, через неправомірні дії якого підприємство зазнало втрат.  Нові закони мають вирішити цю проблему. Зокрема законопроект №7326 конкретизує та розширює склад окремих адміністративних правопорушень, встановлює диференціацію адмінстягнень (більший штраф - за більш значне порушення), визначає, хто має розглядати подібні справи. Право складати адмінпротоколи отримують і громадські об’єднання.  Невідворотність покарання для чиновників, які користуються повноваженнями для власних цілей, зменшить корупцію та тиск на бізнес.

Митний контроль стане простішим

Уряд продовжує реформування митниці. На розгляд парламенту представлений пакет законопроектів, який запроваджує європейські стандарти роботи митних органів. Урядовий законопроект № 4777  запроваджує інститут уповноваженого економічного оператора. Для сумлінних платники податків  – суб’єкти ВЄД, які отримають цей статус, будуть зменшенні митні формальності.  Депутатський законопроект № 7010 законодавчо закріплює створення «єдиних вікон» на митниці задля оптимізації митних процедур. Запропоновані новації скоротять час розмитнення товарів, що зменшить витрати бізнесу, сприятимуть розширенню експортних можливостей наших компаній.

Україна покращить позиції в рейтингу Doing Business

Найближчим часом в парламенті буде розглянуто підготовлений Кабінетом міністрів законопроект щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні (№6540). Запропоновані зміни  допоможуть Україні суттєво поліпшити свої позиції в рейтингу  Doing Business. У рейтингу Doing Business 2018 Україна посіла 76 позицію. Зростання країни навіть на 1 позицію у рейтингу - це збільшення притоку інвестицій у її економіку на $600 млн.  Документ, зокрема, передбачає низку законодавчих змін, які мають розширити можливості дрібних акціонерів щодо контролю над якістю управління акціонерних товариств. Новації  посприяють приходу портфельних інвесторів. Крім того, розширюється доступ підприємств до кредитів, спрощується ведення будівельного бізнесу та прискорюються процедури банкрутства.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України

Кабінет Міністрів в рамках політики пришвидшеного економічного зростання сформував, розроблений спільно з Президентом України, бізнесом, парламентськими фракціями, пакет з 35 законопроектів, покликаних вирішити 5 основних завдань – щодо захисту бізнесу, дерегуляції та поліпшення ділового клімату, полегшення доступу до фінансування та державних ресурсів, заохочення інновацій. Ми розпочинаємо новий політичний сезон, нову сесію Парламенту, тож потрібно сформувати порядок денний. Минулого року вдалося консолідувати роботу і ухвалити потрібні рішення – в освіті, медицині, пенсійній системі, а згодом і в напрямку запровадження конкурентного продажу нестратегічних державних активів. Це все дає можливість забезпечити в 2018 році динамічний розвиток держави. Якщо у нас була осінь реформ, то тепер нас має очікувати весна і літо реформ. Переконаний, що спільно з Парламентом ми об’єднаємося і зможемо ухвалювати рішення. Запропоновані нами 35 законопроектів створюють якісні умови для змін.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень