Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Київщина розвиватиме послугу сімейного патронату: 10 громад долучаться до загальнонаціонального проєкту допомоги дітям

Дата: 25.04.2024 16:28
Кількість переглядів: 37

Фото без опису10 громад Київської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Його презентували   Київській обласній державній адміністрації. До участі у заході долучились заступник голови Київської обласної державної адміністрації Андрій Братусь, начальник Служби у справах дітей та сім’ї КОДА Ірина Антошко, представники обласного центру зайнятості, територіальних громад, служб у справах дітей територіальних громад та патронатні вихователі.

Сімейний патронат — це оплачувана комплексна послуга, завдяки якій діти перебувають вдома у професійних вихователів. Таке влаштування тимчасове — поки біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином хлопчик чи дівчинка залишається у своїй громаді, може ходити до своєї школи чи садка, зберігає контакти з родичами.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» має популяризувати соціальну послугу та збільшити чисельність патронатних сімей. На Київщині до нього долучаться: Вишгородська, Боярська, Таращанська, Пірнівська, Білоцерківська, Великодимерська, Дмитрівська, Ірпінська, Вишнева та Переяславська громади. Загалом конкурсний відбір пройшли 184 громади з 21 області України.

Громади-учасниці матимуть матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. Експерти та експертки проєкту проводитимуть навчання, аби підвищити професійну компетентність спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату.

Сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід та підтримку міждисциплінарної команди. Для влаштованих до патронатної сім’ї дітей навіть допомагатимуть облаштовувати кімнати. 

«На сьогодні в Київській області працюють 15 патронатних сімей. Водночас сотні дітей у складних життєвих обставинах потребують влаштування не до інституційних закладів, а у безпечне сімейне середовище. Саме там вони можуть отримати належний догляд та реабілітацію. Тому нам дуже важливо збільшити кількість таких сімей і допомога, передбачена цим проєктом, сприятиме цій важливій соціальній місії», — зазначила Ірина Антошко. 

Загалом наразі в Україні створено близько 300 патронатних сімей і щонайменше 8000 дітей потребують такої послуги. Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» розрахований на півтора року. Планується, що за цей час кількість патронатних сімей в Україні зросте вдвічі. 

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»» реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством “Кожній дитині”, Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень