Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоровʼя

Дата: 11.04.2024 15:11
Кількість переглядів: 33

Фото без описуПопри війну послуги з охорони ментального здоровʼя надаються зараз в Україні на всіх рівнях медичної допомоги: амбулаторно, стаціонарно, у межах екстреної й спеціалізованої меддопомоги та реабілітаційних послуг, а також мобільними мультидисциплінарними командами. 

Для пацієнтів ці послуги є безоплатними, адже надаються в межах Програми медичних гарантій. Оплату медзакладам за них здійснює Національна служба здоровʼя України.

 ПЕРВИННА МЕДИЧНА ДОПОМОГА: СІМЕЙНИЙ ЛІКАР, ТЕРАПЕВТ АБО ПЕДІАТР.

Наприкінці 2022 р. був запроваджений новий пакет послуг Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Завдяки цьому стало можливим отримати базову допомогу у питаннях ментального здоровʼя на «первинці». 

Станом на 10 квітня 2024 р. 982 медзаклади первинної ланки меддопомоги (комунальні, ФОП та приватні (без ФОП)) підписали договір із НСЗУ на згаданий пакет послуг.

У лікаря первинної меддопомоги (ПМД) можна пройти діагностику свого психічного стану, а також отримати поради щодо підтримки ментального здоровʼя чи направлення до іншого спеціаліста, наприклад, невролога, психолога чи психіатра, якщо виникне така потреба. 

Для надання базових послуг з психічного здоровʼя лікарі «первинки» проходять спеціальне навчання. Станом на 4.04.2024 р. 83 493 учасники онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» отримали сертифікати про проходження навчання. Серед них: 17 326 — лікарі «первинки» та 43 067 — середній медперсонал.

АМБУЛАТОРНЕ ЛІКУВАННЯ. 

Пацієнт може самостійно звернутися до психолога або лікаря-психіатра (якщо має симптоми психічного розладу) у медзакладі, що має договір з НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» і відповідного фахівця. Направлення в такому випадку не потрібне.

Водночас є сенс спочатку звернутися до свого сімейного лікаря. Він/вона здійснить базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до потрібного вузького фахівця – невролога, психолога, психотерапевта, психіатра або ін.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, з якими симптомами слід звертатися до психолога, а з якими — до психіатра

СТАЦІОНАРНЕ ЛІКУВАННЯ. 

Психіатричну допомогу в стаціонарі надають спеціалізовані заклади. Для звернення направлення також є необов’язковим. Детальніше про те, яку психіатричну допомогу і як можна отримати під час війни, — за посиланням .

Зауважимо, що нещодавно в Україні був затверджений новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарах, орієнтований на гідність і права людини.

Знайти необхідного спеціаліста та найближчий до вас медичний заклад (первинної чи спеціалізованої меддопомоги), що має контракт із НСЗУ на надання відповідних послуг, можна на інтерактивній мапі «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”» на сайті НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоровʼя — 16-77. Наразі на мапі міститься інформація про близько 11 500 лікарів та понад 3 500 місць надання меддопомоги по всій Україні. 

МОБІЛЬНІ МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНІ КОМАНДИ. 

Такі команди працюють при психіатричних стаціонарах та виїжджають до пацієнта за місцем його перебування. Для отримання такої допомоги потрібне направлення від сімейного лікаря або психіатра. Отримати контакти лікарень, де працюють мобільні психіатричні команди, можна в контакт-центрі НСЗУ — 16-77.  Мультидисциплінарні команди з психічної допомоги працюють як з’єднувач між людиною і системою охорони здоров’я та соціальними службами. Вони можуть також працювати віддалено, через відеозв’язок, і приймати пацієнтів амбулаторно.  Щоб домовитися про приїзд такої команди додому або консультації в іншій формі, необхідно звернутися до сімейного лікаря або психіатра. 

Детальніше про роботу мультидисциплінарних команд — за посиланням .

Центри психічного здоров’я.
У межах пріоритетного проекту МОЗ «Охорона психічного здоровʼя у структурі медичної допомоги» розпочалася розбудова центрів психічного здоров’я у складі кластерних лікарень. Загалом планується, що в Україні діятимуть 157 таких центрів, а послуги в них фінансуватимуться в межах Програми медичних гарантій (ПМГ).

СЛУЖБИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ.

Якщо не маєте можливості чи бажання звернутися до лікаря — зателефонуйте на лінію психологічної підтримки. Їх працівники мають спеціальну підготовку і зможуть вислухати, допомогти зібратися з думками і дати поради. Перелік телефонних номерів деяких із таких служб, що надають послуги безоплатно, є за посиланням.

ТЕХНІКИ САМОДОПОМОГИ ТА ДЖЕРЕЛА КОРИСНИХ ПОРАД.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської реалізується комунікаційна кампанія для українців щодо способів підтримки свого психічного здоровʼя. Це і публікації в ЗМІ, і соціальна реклама в медіа та на зовнішніх носіях, і подкасти, а також інтервʼю і багато інших матеріалів й інструментів із конкретними порадами й техніками. Один із них — Аптечка самодопомоги, що розміщена на сайті https://www.howareu.com.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень