Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НОВЕ В ПЕРЕРАХУНКУ ПЕНСІЙ

Дата: 22.07.2018 17:46
Кількість переглядів: 505

Умови пенсійного забезпечення в 2018 році визначаються з урахуванням прийнятих Верховною Радою України минулого року законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 11.10.2017 № 2148.

Так, з 1 квітня поточного року змінено порядок перерахунку пенсій особам, які працювали чи продовжують працювати після призначення (попереднього перерахунку) пенсій.

Пенсіонери, які  після призначення (перерахунку) пенсій продовжували працювати та набували не менше 24 місяців страхового стажу, як правило, через кожні два роки зверталися до територіальних управлінь Пенсійного фонду України із заявою для проведення відповідного перерахунку пенсії. Відтепер, такий перерахунок щороку з 1 квітня буде проводитись  автоматично, тобто звертатися із заявою про його проведення немає потреби. Право на такий перерахунок мають особи, в яких на 1 березня року, в якому він здійснюватиметься, виконана одна з двох умов:

  • після призначення (попереднього перерахунку) пенсії особа працювала чи продовжує працювати  та має не менш як 24 місяці страхового стажу;
  • після призначення (попереднього перерахунку) пенсії особа працювала чи продовжує працювати але має менш ніж 24 місяці страхового стажу, однак, по плинності часу від дати призначення  (попереднього перерахунку) пенсії  минуло 2 роки.

          Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що йде після дня її призначення чи попереднього перерахунку. Сам перерахунок здійснюється так:

- громадянам, які продовжували працювати два роки і більше після виходу на пенсію або її попереднього перерахунку, пенсії переглядаються або з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, або з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, яка була до виходу на пенсію (на найбільш вигідних умовах).

- громадянам, які продовжували працювати менше двох років після виходу на пенсію (попереднього перерахунку), виплати переглядаються з урахуванням набутого стажу і заробітної плати, яка була до виходу на пенсію.

При цьому, такий перерахунок, як і раніше, не проводиться пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли пенсійного віку.  В цьому році з 1 квітня вперше органами Пенсійного Фонду проведено  автоматичний перерахунок пенсій (без додаткового звернення громадян)  тим особам, які набули право на проведення  такого перерахунку, як працюючим, так і непрацюючим на сьогодні пенсіонерам. Для автоматичного перерахунку використані індивідуальні дані персоніфікованого обліку застрахованих осіб.

Звертаємо увагу! Пенсіонери, які вийшли на пенсію або провели попередній перерахунок після 01 квітня 2016 року, як і раніше, матимуть право звернутись за перерахунком із відповідною заявою до органів Фонду після того, як з дати призначення (або останнього перерахунку)  сплине два роки, або такий перерахунок буде проведено в автоматичному порядку з квітня наступного року. При цьому, відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перерахунки по заяві проводяться  в наступні строки:   
- з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно,
- з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень