Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Лікарні та екстрені медичні служби в областях відпрацьовують алгоритм загального реагування в разі ймовірного теракту на ЗАЕС

Дата: 06.07.2023 14:13
Кількість переглядів: 181

Фото без описуЙдеться про готовність та координацію спільних дій медиків на обласних та загальнонаціональному рівнях. А саме: між лікарнями, службами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, центрами контролю та профілактики хвороб. Попередньо на рівні кожної області були розроблені та опрацьовані плани взаємодії за алгоритмами та рекомендаціями МОЗ – наразі їх потрібно фіналізувати. Про це йшлося на селекторній нараді МОЗ з керівниками обласних департаментів охорони здоров’я.

«За 15 місяців війни ми переконалися в тому, що дії ворога не мають межі цинізму. Наше завдання – бути готовими до будь-яких сценаріїв, аби вберегти життя і здоров'я людей. Саме тому ми розробляємо, відпрацьовуємо, удосконалюємо відповідні плани реагування, проводимо навчання. Вкрай важливою є співпраця та взаєморозуміння між центральною владою, місцевою владою та медичними закладами. Лише спільними зусиллями та чітко скоординованим діями зможемо досягти максимальної результативності. Це відповідальність кожного», – зазначив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Департаменти охорони здоровʼя мають відпрацювати алгоритми дії евакуації населення та постраждалих із зони потенційної радіаційної аварії до інших регіонів, створити «евакуаційні маршрути пацієнтів» в межах області, враховуючи переміщення «радіаційної хмари». Інформація щодо моделювання потенційної загрози в разі аварії на ЗАЕС оновлюються щодня.

«Серед пріоритетних завдань – перегляд та затвердження маршрутів евакуації населення, додаткове забезпечення кінцевих та проміжних пунктів евакуації медичними масками та таблетками калію йодиду, розгортання ліжко-місць для постраждалих та лікування евакуйованих із зони потенційної радіаційної аварії на рівні лікарень країни. Під час масштабних навчань екстрених служб медики відпрацьовували протоколи спільних дій в режимі “реальної загрози, що змінюється” у Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях. Наразі департаменти охорони здоровʼя по всій країні мають фіналізувати плани дій на рівні своїх регіонів, забезпечити лікарні, визначені для прийому евакуйованих і постраждалих, необхідними препаратами та засобами індивідуального захисту, дозиметрами», – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Попередньо, медики Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей відпрацювали алгоритм реагування у разі можливого теракту на ЗАЕС під час загальнонаціональних тренувальних навчань. Вони проходили у зоні потенційної радіаційної аварії. До них були залучені екстрені служби центрального, регіонального та місцевого значення (медики, енергетики, працівники МВС, рятувальники та комунальники).

Крім того, на базі центрів контролю та профілактики хвороб сформовані групи радіаційного захисту. Вони мають алгоритми дії в разі теракту на ЗАЕС. Всі бригади забезпечені приладами для вимірювання гамма-фону, радіометрами та дозиметрами.

Нагадаємо, сценарії можливого розвитку подій на ЗАЕС були попередньо змодельовані на засіданні Міжвідомчого кризового штабу. До відпрацювання заходів з подолання наслідків у разі підриву одного з енергоблоків станції у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях було залучено 404 бригади екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та окремо 18 бригад до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень