Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область, Білоцерківський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Профілактика АЧС

З початку 2019 року по Україні зафіксовано 1 випадок захворювання тварини в особистому господарстві на АЧС . У зв'язку з ускладненням епізоотичної ситуації за останні роки щодо африканської чуми свиней на території України та можливістю поширення збудника інфекції, з метою недопущення поширення захворювання, просимо Вас у випадку виявлення трупів диких, свійських свиней, відходів тваринного походження, негайно повідомляти Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області. Будьте пильними та вживайте необхідних заходів профілактики.

Хвороби Монтгомері (АЧС) - одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах, є обов'язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров'я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торгівельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) —контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Профілактика поширення АЧС: 

  • утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вільного вигулу і контакту з іншими тваринами; 
  • не згодовувати свиням харчових відходів. Проте якщо в цьому є необхідність, обов'язково прокип'ятити їх протягом 20-30 хвилин перед згодовуванням тваринам; 
  • обслуговувати тварин тільки у змінному спецодязі, використовуючи окремий інвентар і предмети догляду;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • не дозволяти відвідувати господарства стороннім особам;
  • не купувати м'яса на стихійних ринках без дозвільних ветеринарних документів;
  • тварин, сировину, продукцію тваринного походження, корми завозити тільки з територій, вільних від АЧС;
  • постійно слідкувати за станом тварин та їх поведінкою, та негайно повідомляти лікаря ветеринарної медицини в разі погіршення стану тварини.

Для власників приватних господарств, громадян, що утримують свиней, є значна загроза занесення збудника АЧС з лісу, а саме: при відвідуванні лісів з метою відпочинку, збирання грибів та ягід, заготівлі лікарських рослин, полюванні тощо, можливо занести до свого подвір'я збудника АЧС. З метою запобігання таких випадків необхідно обмежити відвідування лісів господарями, що утримують свиней у присадибних господарствах, або після відвідування лісу змінювати одяг та взуття, проводити його миття та дезінфекцію.

ІЦо необхідно знати та пам’ятати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

  • що АЧС не становить небезпеки для людей.
  • що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево- вікових груп).
  • що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні тварини).
  • що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. 
  • що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
  • що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування). 
  • що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої  тварини.

ІЦо мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней. Це: висококонтагіозна (з високим ступенем заразності),  гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко), інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої), вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування), хвороба (хворобливий етан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди), свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Пам’ятайте! Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це фахівців та вжити заходів, щодо запобігання контакту із виділеннями хворої тварини. При підозрі захворювання свині звертайтесь до Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини (адр.: м. Біла Церква, вул.Товарна,27, тел. (04563) 6-10-23, bila-cerkva@dpssko.gov.ua).

 

Профілактика гострих кишкових інфекцій

 Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. 

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі. 

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу

  • мийте руки після відвідування туалету

  • вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.

  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів

  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками

  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти

  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.

  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

  • ретельно підігрівайте приготовану їжу

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години

  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.

  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику

  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду

  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти

  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими

  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Також, однією із загроз епідемічного добробуту населення є стихійна торгівля, адже придбані з рук харчі не відповідають санітарним нормам, люди часто не зважають на ці застереження, вважаючи, що такі харчові продукти дешевші і свіжіші, безпосередньо від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. 

 

Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

 

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

 

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень