Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило здійснення державного контролю за фінансами політичних партій

Дата: 04.05.2023 15:24
Кількість переглядів: 213

Фото без описуНаціональне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило здійснення державного контролю за фінансами політичних партій. 

Це один з інструментів, який використовувався під час комплексної перевірки, що поки призупинені через воєнний стан. 

Які види державного контролю може застосовувати НАЗК до політпартій? 

Відповідно до законодавства, Національне агентство може здійснювати декілька видів державного контролю:  
•  законність і цільове використання політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності;
• дотримання встановлених законом обмежень фінансування політичних партій щодо внескодавців – громадян і юридичних осіб;
•  перевірки звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. 

 

Комплексна перевірка включає усі три види контролю, причому перші два види можуть здійснюватися незалежно від третьої форми. Для здійснення державного контролю Національне агентство скеровує запити до різних установ, зокрема, банків. Надана ними інформація аналізується на предмет дотримання партіями вимог законодавства. 
 

Під такий контроль підпадають не лише парламентські партії, що отримують державне фінансування, але й усі інші політичні партії. Вони контролюються лише в частині внесків від юридичних і фізичних осіб. 
 

НАЗК уже відновило державний контроль за коштами центральних офісів парламентських політичних партій «Батьківщина», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Голос».
 

Яка відповідальність передбачена за виявлені порушення? 
У випадках виявлення порушень НАЗК може: 
• скласти адміністративний протокол (ст. 212-15 КУпАП). Це тягне за собою накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 100 до 130  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії);
•  направити матеріали до правоохоронних органів (ст. 159-1 Кримінального кодексу України  – карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5  років);
• видати припис для усунення виявлених порушень (ч. 2 ст. 20 Закону «Про політичні партії в Україні»);
• припинити державне фінансування за нецільове використання коштів. Процедурно це відбувається через суд (ст. 17-8 Закону «Про політичні партії в Україні»).

НАЗК нагадує, що політичні партії можуть не подавати звіти до закінчення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (Закон України № 540-IX від 30.03.2020). 

Також відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», який прийнято 03.03.2022, політичні партії можуть не подавати свою звітність у період дії воєнного стану або стану війни. 
 

Отже, наразі політичні партії можуть не подавати звіти, які, зокрема, мають містити відомості про витрати коштів державного фінансування на підставі двох чинних положень законодавства. 
 

НАЗК навіть у випадку їх подання не має права проводити відповідні перевірки. Агентство виступає за відновлення звітування партій та перевірок їхніх звітів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень