Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги суб’єктів декларування!

Дата: 25.04.2023 11:34
Кількість переглядів: 181

Фото без описуУ березні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело опитування про досвід взаємодії з Реєстром декларацій та Базою знань серед декларантів.

 

За результатами цього опитування з’ясувалося, що публічним службовцям найскладніше заповнювати такі розділи:

  • банківські рахунки — 41,4 % опитаних;
  • об’єкти нерухомості та незавершеного будівництва — 12,8 %;
  • доходи — 10 %;
  • суб’єкт декларування та члени сім’ї — 8 %.

39,9 % опитаних зазначили, що не мали проблем під час заповнення декларації.

Для того, щоб полегшити процес декларування, НАЗК підготувало коротку довідку про розділи, з якими виникають складнощі.

 

Банківські рахунки: поширена помилка в цьому розділі — декларанти забувають вказати ВСІ свої банківські рахунки або рахунки членів сім’ї. Особливо, коли не користуються тим чи іншим рахунком, але не закривали його.

База знань: http://bit.ly/3ms7Hn3.

Відео-інструкція: https://youtu.be/zbZHLLZq_h8 

 

Об’єкти нерухомості та незавершеного будівництва: найчастіше декларанти забувають про земельні ділянки під приватними будинками, не вказують орендоване житло, а також автомобілі, які були передані іншим особам на підставі довіреності.

База знань: http://bit.ly/3GHZaDghttp://bit.ly/3KJAziO.

Відео-інструкція: https://fb.watch/j-u6eiu7uZ/, https://fb.watch/j-u9rGjZjf/ 

 

Доходи: найпоширеніша помилка при декларуванні доходів — це зазначення фактично отриманого доходу замість нарахованого. Крім того, люди часто забувають вказати в доходах вартість об’єктів рухомого/нерухомого майна, отриманого у подарунок.

База знань: http://bit.ly/415cxWc.

Відео-інструкція: https://youtu.be/aBcy0b5CcLo

 

Суб’єкт декларування та члени сім’ї: найчастіше декларанти помиляються з власною посадою та не вказують ту, у зв’язку із якою і виник обов’язок подати декларацію. Це помилка місцевих депутатів, які вказують фактичну посаду та місце роботи. Наприклад, замість «депутат Тернопільської обласної ради», зазначають основну посаду: «директор ТОВ», «водій, «пенсіонер», «безробітний» тощо.

Серед членів сім’ї чиновники часто забувають вказати дані про неповнолітніх дітей, які проживають від них окремо.

База знань: https://bit.ly/33rcoDWhttp://bit.ly/3GHvaHA.

Відео-інструкція: https://fb.watch/j-ueVzZitY/ , https://fb.watch/j-ugSPnXFk/

 

З роз’ясненнями про те, як правильно заповнювати декларацію, можна ознайомитися у Базі знань НАЗК. Багато матеріалів про декларування можна знайти за хештегом #декларуйся.

 

Нагадаємо, через війну подання декларацій за 2021 та 2022 роки поки що добровільне.

Але відновлення обов’язкового декларування та повноважень НАЗК з перевірки декларацій є однією з умов МВФ надання фінансування Україні.

 

Крім того, попри війну НАЗК дає можливість подавати декларації, а тому - при можливості, не зволікайте та декларуйте вчасно, доброчесно.

Якщо ви маєте на руках всю необхідну інформацію для заповнення декларації, а також хочете її подати, то ви можете це зробити через персональний кабінет у Реєстрі декларацій: https://portal.nazk.gov.ua/login

Якщо ж така інформація відсутня – є можливість скористатися спеціальною функцією «Дані для декларації» в Реєстрі декларацій.

 

Також нагадуємо, що “поки декларування залишається не обов’язковим, громадяни можуть ініціювати проведення моніторингу способу життя будь-якого посадовця чи депутата”.

 

Оскільки публічна частина Реєстру декларацій наразі закрита та для того, щоб всі охочі могли бачити динаміку декларування, НАЗК запустило лічильник подання декларацій за 2021 рік.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень