Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги страхувальників та фізичних осіб-підприємців

Дата: 13.10.2022 11:29
Кількість переглядів: 289

Пенсійний фонд України інформує - Пенсійний фонд УкраїниВідповідно до Закону України від 02.12.2021 № 1928-IX «Про державний бюджет на 2022 рік» з 1 жовтня 2022 року мінімальна заробітна плата становитиме 6700 грн, у погодинному розмірі – 40,46 грн.

Максимальна база для нарахування єдиного соціального внеску з жовтня буде 100 500 грн.

У зв’язку з підняттям мінімальної заробітної плати змінюється розмір мінімального страхового внеску, який потрібно сплачувати, і з 1 жовтня він становитиме 1474 грн.

Тож, з 1 жовтня 2022 року при нарахуванні заробітної плати основному працівнику, який не є особою з інвалідністю, потрібно буде сплачувати ЄСВ не менше 1474 гривень.

Для фізичних осіб - підприємців на загальній та спрощеній системі оподаткування, для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та для членів фермерського господарства мінімальний страховий внесок за місяць з 1 жовтня цього року також становить 1474 грн, за квартал - 4422 грн.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2120-ІX фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до початку війни, а також протягом наступних 12 місяців. Такий крок застосований задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження діяльності, необхідної для країни в складних умовах війни.

Однак необхідно пам’ятати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому. Відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області закликає підприємців Київщини вчасно та в повному обсязі сплачувати єдиний соціальний внесок, що є запорукою наповнення бюджету, а відтак і своєчасного здійснення пенсійних та соціальних виплат в умовах воєнного стану.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень