Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги пасічників та аграріїв!

Дата: 04.07.2022 18:04
Кількість переглядів: 323

В даний час бджілФото без описуьництво, як галузь сільського господарства, стрімко розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як з боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства тощо.

 

Одним із взаємовигідних підходів кооперації пасічника і аграрія є налагоджена робота по запиленню ентомофільних культур медоносними бджолами і відповідно збільшення вирощеної продукції.

 

До Вашої уваги пропонуються покрокові дії, які рекомендовано використовувати пасічнику з метою упередження фактів отруєння бджіл, шляхом налагодження комунікації з аграріями.

 

1. ОТРИМАННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО ПАСПОРТУ ПАСІКИ ТА ЇЇ ОБСТЕЖЕННЯ

(ПОРЯДОК видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, затверджений Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України № 338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

З метою ідентифікації та обліку пасік, обліку кількості бджолиних сімей та декларування ветеринарно-санітарного стану власники пасік або уповноважені ними особи отримують паспорт пасіки та додаток до нього. На цьому етапі пасічнику слід звернутися до Білоцерківського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (м. Біла Церква, вул. Товарна, 27). Видача ветеринарно-санітарного паспорта здійснюється в день звернення з заявою про видачу паспорта фахівцями відділу згідно з Наказом №338 від 19.02.2021 року. Цим же наказом передбачена форма ветеринарно-санітарного паспорта, в якому зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше.

 

2. РЕЄСТРАЦІЯ ПАСІКИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ АБО ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

(ПОРЯДОК реєстрації пасіки, затверджений Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування. Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки за заявою про реєстрацію пасіки власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення. На даному етапі пасічнику рекомендовано звернутись до органів місцевого самоврядування.

 

3. РОЗМІЩЕННЯ ПАСІКИ

Відповідно до ветеринарно-санітарних правил, фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. (Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затверджена Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника, рекомендовано звернутись до нього та до органу місцевого самоврядування із повідомленням про місце та період розташування пасіки.

 

4. ДО УВАГИ АГРАРІЇЇВ: ІНФОРМУВАННЯ ПРО ОБРОБІТОК

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, повинні не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників (населення), пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ та орган місцевого самоврядування. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічнику необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

 

5. ДІЇ ПАСІЧНИКА У ВИПАДКУ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

У разі, якщо пасіка постраждала, і сталося отруєння бджіл, пасічнику необхідно терміново звернутися до органу місцевого самоврядування, а також до Білоцерківського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (м. Біла Церква, вул. Товарна, 27, тел. 04563 61023)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень