Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДСНС попереджає:   випалювання сухостою та сміття  прирівнюється до диверсії!

Дата: 01.07.2022 15:31
Кількість переглядів: 430

Фото без описуЗ настанням літнього спекотного періоду зростає загроза поширенню пожеж. Зважаючи на це, рятувальники звертаються до громадян з проханням проявляти свідоме ставлення до навколишнього середовища, бережно ставитися до власного життя та усього живого, що оточує нас.

Окрім того, в умовах воєнного стану внесено зміни у законодавство, згідно з якими посилилася відповідальність за розведення багаття, випалювання сухостою та сміття. 
Зокрема, масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу. Водночас, задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних сил України та територіальної оборони.

Важливо й те, що рятувальники, які виїжджають на такі виклики, навіть у відносно мирних областях, фактично, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога, від якої залежатиме людське життя.

Зважаючи на це, працівники ДСНС закликають громадян бути відповідальними  і не навантажувати їхні підрозділи ще більше.
Також рятувальники наголошують, що віднедавна випалювання сухостою та сміття  прирівнюється до диверсії!

Так, у березні поточного року народні депутати  внесли зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. 
Відповідно зі зімінами у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.


Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень