Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держпродспоживслужба застерігає: обережно, сказ!

Дата: 21.06.2022 16:20
Кількість переглядів: 382

Фото без описуСьогодні виникла реальна загроза повернення МІСЬКОГО СКАЗУ, тим паче в умовах військового часу, так як більшість тварин (котів, собак) залишилися без господарів та своїх домівок. Тому, згідно рішення засідання оперативного штабу Ради оборони Київської області (протокол № 138 від 13.06.2022), Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області ще раз нагадує про те, звідки чатує небезпека. 


Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Серед людей хвороба відома як «гідрофобія». У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.


Причини сказу і шляхи передавання інфекції
Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:
-    укус;
-    подряпину та мікроушкодження шкіри;
-    потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.


У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж домашніх тварин, а в дикій природі — лисиці.


Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.
Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак — діти віком до 15 років.


Профілактика сказу
Для профілактики сказу необхідно:
•  регулярно вакцинувати домашніх тварин (коти собаки), а у сільській місцевості, де є загроза зараження – і свійських тварин;
•    уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
•    не торкатися диких чи безпритульних тварин;
•    не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).


Відповідно вимогам статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» обов’язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь у їх обігу Юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані забезпечувати, щоб тварини, яких вони вирощують, утримують та/або здійснюють їх обіг, не мали хвороб, що підлягають повідомленню; застосовувати профілактичні ветеринарно-санітарні заходи (щеплення проти інфекційних хвороб) щодо здоров’я тварин.


Пам’ятайте! При підозрі захворювання тварини звертайтесь до Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини (далі – Лікарня). Фахівці Лікарні в рамках профілактичних протиепізоотичних заходів постійно, на безоплатній основі, проводять профілактичні щеплення домашніх та безпритульних тварин проти сказу за адресою: вул. Товарна, 27, м. Біла Церква, Київської області, 09100.


Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень