Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як говорити з дітьми про міни: рекомендації фахівців

Дата: 17.05.2022 10:34
Кількість переглядів: 208

Фото без описуНа території України тривають воєнні дії. У зв’язку з посиленням обстрілів з боку військ рф за останній тиждень постраждало багато мирних жителів. Проте крім прямої загрози життю люди стикаються з небезпекою, яку несуть у собі вибухові пристрої. Навіть на звільнених від окупантів територіях ще довго існує небезпека постраждати від залишеної вибухівки.

На жаль, найбільший ризик вибухові пристрої становлять для дітей. І ця проблема дуже актуальна, оскільки у населених пунктах, де тривали кровопролитні бої, окупанти, відступаючи, мінували будинки, а у Бучі, навіть, замінували фортепіано. Військові попереджають, що ворог використовує заміновані предмети, а також може скидати протипіхотні міни-«метелики». Ще однією небезпекою є снаряди, які не розірвались. Саме тому необхідно проводити роз’яснювальну роботу з дітьми щодо мінної безпеки.

Фахівці UNICEF Ukraine рекомендацій для батьків щодо того, як говорити з дітьми про міни. Пропонуємо ознайомитися з ними.

• Виберіть час, коли дитина не зайнята грою чи мультфільмом.

• Скажіть, що зараз ви вивчаєте щось абсолютно нове і дуже важливе, і попросіть дитину допомогти вам запам’ятати цю інформацію.

• На картинці ви бачите протипіхотну осколкову міну направленої дії. Покажіть це зображення дитині й запитайте, чи знає дитина, що це. Скажіть, що це міна.

• Спочатку краще показати ілюстрацію, а наступного разу можна показати реальне фото.

• Запитайте дитину, на що їй схожий цей предмет.

• Послухайте варіанти дитини. Далі — поясніть, що цей предмет називається «міна», вона дуже небезпечна. Хоча схожа на безпечні предмети — музичну колонку, старий телевізор на ніжках, радіоприймач, маленьку сумочку, гаманець. Варіантів для порівнянь може бути багато.

• Розкажіть, що ця міна розміром з книжку, зеленого кольору. Вона може бути на землі чи деревах, чи навіть парканах. Наголосіть — підходити до такої міни й тим паче чіпати не можна в жодному разі. Потрібно обережно відійти назад та повідомити дорослих. Вони зателефонують рятувальникам — 101. А рятувальники знешкодять предмет і знову зроблять це місце безпечним для людей.

Наголосіть — підходити до такої міни й тим паче чіпати не можна в жодному разі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень