Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Брати чи не брати – ось у чому питання!

Дата: 16.02.2022 15:34
Кількість переглядів: 875

У ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції» встановлено обмеження для певної категорії осіб (пп. 1, 2 ч. 1 ст. 3 Закону) щодо одержання подарунків.

 

Згадаймо, подарунок – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

 

Зважаючи на це, категорично забороняється вимагати, просити, одержувати подарунки (незалежно від їх вартості) для себе або близьких осіб від юридичних та фізичних осіб:

  • у зв’язку зі здійсненням особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • якщо особа, яка дарує (дарувальник), перебуває у підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок (обдаровуваного).

Дозволено отримувати (з певними обмеженнями) подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність якщо:

  • вартість таких подарунків не перевищує 1 ПМ для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово;
  • сукупна вартість таких подарунків, отриманих від особи (групи осіб) протягом року, не перевищує 2 ПМ , встановлених для працездатної особи станом на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

(Зазначені подарунки дозволено отримувати лише за таких умов:

  • подарунки отримуються не у зв’язку зі здійсненням особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • особа, яка дарує, не перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок).

Дозволено отримувати:

  • загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси;
  • будь-які подарунки від близьких осіб, незалежно від їхньої вартості

 

Важливо. Після отримання дозволеного подарунка особа зобов’язана не приймати рішень та не вчиняти дій на користь особи, від якої отримано такий подарунок. Рішення, прийняте особою на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважається таким, що прийняте в умовах конфлікту інтересів. Такі рішення підлягають скасуванню (на такі рішення поширюються вимоги ст. 67 Закону). Порушення встановлених у ст. 23 Закону обмежень щодо одержання подарунків тягне за собою адміністративну відповідальність згідно зі ст. 1725 КУпАП.

Окремим видом подарунків є подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним підприємствам, установам чи організаціям. Такі подарунки є державною, комунальною власністю і передаються органу, підприємству, установі чи організації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1195 затверджено Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям.

Процедура передачі таких подарунків передбачає:

  • складення акта приймання-передачі подарунка від особи, яка прийняла подарунок, до матеріально-відповідальної особи органу, установи, організації;
  • оцінку вартості дарунка відповідною комісією в органі, установі, організації, членом якої в обов’язковому порядку має бути фахівець з оцінки майна;
  • відображення операцій, пов’язаних з передачею дарунка органові, установі, організації в бухгалтерському обліку.

 

Детальніше про подарунки, приклади практичного застосування обмежень щодо одержання подарунків можна дізнатися на офіційній сторінці Національного агентства з питань запобігання корупції у вкладці «База знань».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень