Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно, виявлена африканська чума свиней!

Дата: 08.02.2022 16:12
Кількість переглядів: 867

Фото без описуБілоцерківська районна державна адміністрація повідомляє, що за інформацією Білоцерківського відділу ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, на території Обухівського району, що межує з Білоцерківським, виявлено вірус африканської чуми свиней.

Небезпечного збудника знайшли у тушах диких кабанів в угіддях Обухівського районного мисливського господарства – обход №1 (урочище «Лан» між с. Перше Травня та с. Шевченкове та між с. Березове та с. Копачів).

Зважаючи на високий ризик поширення вірусу, Білоцерківська районна державна адміністрація рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

У випадку виявлення будь-яких ознак захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати його як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста за місцем проживання.

Довідково. АЧС - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

АЧС не становить небезпеки для людей, вірус вражає лише диких та свійських свиней. Основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та переносення збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також через предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил догляду за свиньми:

- утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати їх вигул та контакти з іншими тваринами, регулярно здійснювати обробку свиней проти комах і кліщів;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- при вході в приміщення де утримуються свині обладнати дезкилимки;

- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- не забивати хворих свиней та не переробляти їхні туші;

- уникати утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;

- надавати тварин, які знаходяться у господарстві, для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень