Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Білій Церкві відзначили 78-у річницю визволення міста від нацистської окупації

Дата: 04.01.2022 10:05
Кількість переглядів: 707

Фото без описуЩорічно 4 січня жителі та гості Білої Церкви вшановують пам'ять захисників, які полягли, звільняючи районний центр від нацистської окупації.

У боях за  визволення міста загинуло 1800 радянських воїнів та 89 воїнів чехословацької бригади, які були поховані у Парку Слави.

З нагоди пам’ятної дати актив громади на чолі з її керівництвом провели мітинг та церемонію покладання квітів до Вічного вогню, що встановлений у місці поховання.

Нацистська окупація Білої Церкви  тривала з 16 липня 1941 року по 4 січня 1944 року. У місті було створено табір для військовополонених, де з липня 1941 по лютий 1942 р. було розстріляно близько 4500 осіб, депортовано до Німеччини понад 3000 осіб.

За роки окупації місто зазнало великих людських, матеріальних, культурних втрат. Кількість населення Білої Церкви скоротилося майже удвічі. Фашистами було спалено і зруйновано близько 40 % всіх будівель міста, виведено з ладу електростанцію, промислові підприємства, знищено всі мости, підірвано водонапірну вежу, пограбовано та спустошено всі соціальні, культурні та об’єкти інфраструктури.

Відбудова Білої Церкви тривала не одне десятиліття і сьогодні найбільше місто Київської області із вдячністю згадує своїх визволителів, демонструючи значні досягнення у соціально-економічному та культурному розвитку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень