Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як уникнути харчових отруєнь під час новорічних святкувань?

Дата: 28.12.2021 09:31
Кількість переглядів: 938

Фото без описуНаближаються довгоочікувані новорічно-різдвяні свята. Українці зазвичай готують велику кількість різноманітних страв до святкового столу, тому ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь значно зростають.


Готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.

Дотримуйтеся кількох простих правил:
-  суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
-  вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання - обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
-  не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
-  свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
-   зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
-   не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-  не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув;
-   купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
-  під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.


У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я.


Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень