Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Жителі Білоцерківщини вшанували пам'ять трагічно загиблих жителів села Нове Життя

Дата: 23.12.2021 15:23
Кількість переглядів: 985

Фото без опису23 грудня 2021 року у селі Нове Життя Володарської селищної територіальної громади відбулися заходи з нагоди вшанування пам’яті спалених живцем під час Другої світової війни 136 жителів села Тельман.

Таку жорстоку кару нацисти застосували до мирного населення за підозру у підтримці партизанів, які переховувалися у лісах навколо села.

Жителі Тельмана не зрадили народних ополченців, за що 23 грудня 1943 року були суворо покарані – загарбники та їхні посібники оточили село, зігнали всіх його мешканців – від старого до немовляти – у кілька будинків, розстріляли і підпалили їх…

Ще довго тліли попелища і стогнала земля від людського плачу та криків, які як відгомін тих жахливих подій ніби й крізь роки витали в повітрі. Руїни та моторошні спогади очевидця – дивом вцілілої жінки, яка поранена заховалися у чагарниках і не була знайдена окупантами, навіки зберегли пам'ять про страшні події далекого минулого.

З часом у випалене село з фронтів повернулися воїни і поруч із зруйнованими будинками почало з’являтися нове поселення, яке отримало символічну назву – Нове Життя.

Змінювалися часи і події, проте спогади про трагедію передавалася з покоління у покоління. І щороку, 23 грудня, біля пам’ятного знаку, встановленого на місці спалених будинків, збираються небайдужі жителі району або поклонитися пам'яті безневинного убитих.

Цьогоріч у селі Нове Життя зібрався актив Володарської селищної територіальної громади, представники Білоцерківської районної державної адміністрації та Білоцерківської районної ради, члени ветеранських організацій та священнослужителі району, які відслужили панахиду за убієнними.

Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих та поклали квіти до пам’ятного знаку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень