Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

Дата: 09.12.2021 08:44
Кількість переглядів: 707

Щорічно з ініціативи ООН 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Цього дня в 2003 році була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.

Розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.

До Всесвітнього дня боротьби з корупцією пропонуємо до Вашої уваги цікаві факти про боротьбу з корупцією у світі.

Цікавий факт №1. Найменш корумповані країни світу: Данія, Фінляндія, Швеція і Нова Зеландія.

Цікавий факт №2. За даними Світового банку кожного року у світі дають хабарів на суму - трильйон доларів США. Для порівняння, бюджет США на 2017 рік – 1,1 трлн доларів США.

Цікавий факт №3. Кожна четверта людина у світі заплатила хабар за останні 12 місяців.

Цікавий факт №4. Досвід боротьби з корупцією у Німеччині та Словаччині свідчить про ефективність залучення громадськості до боротьби з корупцією. Зокрема, відомство кримінальної поліції федеральної землі Нижня Саксонія впровадило прийом анонімних повідомлень від громадян про економічні злочини. За чотири місяці до цього спецпідрозділу, який складається з 9 працівників прокуратури та 33 поліцейських, надійшло 184 повідомлення. Карні справи було відкрито у 124 випадках, з яких 30% стосуються справ щодо корупції.

Цікавий факт №5. За даними досліджень, країни з автократичними режимами більш корумповані, ніж країни розвиненої демократії.

Цікавий факт №6. Дослідження Світового Банку свідчать: боротьба з корупцією збільшує державні доходи в довгостроковій перспективі в чотири рази, а бізнес може розвиватися на три відсотки швидше.

Цікавий факт №7. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що ліки та фармацевтичні продукти загальною вартістю 12,5 мільярда доларів вкрали або "втратили" через хабарництво, корупцію та шахрайство.

Цікавий факт №8. Корупційними діями в освітній галузі в Європі та США вважаються не тільки хабарництво, але й фальсифікація, шахрайство, спотворення інформації, різноманітні порушення професійної етики (у тому числі сексуальні домагання), порушення контрактних умов, невмотивовані витрати, а також непотизм.

Напередодні Міжнародного дня боротьби з корупцією, працівники Білоцерківської районної державної адміністрації прийняли участь в Антикоруційному марафоні в рамках «Тижня права - 2021».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень