Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Доступність медичних послуг для людей з інвалідністю - у фокусі Програми медгарантій

Дата: 03.12.2021 09:06
Кількість переглядів: 624

3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю. Медична допомога для цих людей, так само, як і для всіх інших, має бути доступна без катастрофічних фінансових витрат. А також - доступна у буквальному сенсі.

Національна служба здоров’я України дотримується принципу безбар'єрного доступу до вчасної медичної допомоги для всіх, незалежно від її статусу, ідентичності чи іншої приналежності. Такий підхід став основою Програми медичних гарантій, яка забезпечує безоплатні медичні послуги українцям.

Саме тому у 2021 році доступність медзакладу для пацієнтів з інвалідністю стала обов’язковою вимогою для укладення договору з НСЗУ.

«Медичні заклади, які працюють за Програмою медичних гарантій, повинні бути обладнаними пандусами, ліфтами, мати облаштовані вбиральні, доступну навігацію та забезпечити людині на кріслі можливість самостійного пересуватися по лікарні.

Із закладами, які не можуть забезпечити безперешкодний доступ, НСЗУ договори не укладає. Це стало хорошим стимулом і кроком до безбар’єрності. І покращило фізичний доступ до медзакладів для людей з інвалідністю»,— говорить заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко.

НСЗУ незмінно працює в інтересах пацієнта, формуючи вимоги таким чином, щоб медичні заклади були доступними та безбар'єрними для всіх.

Це стосується і доступу до медичних послуг людей старшого віку, вагітних, мам і тат з візочками, маленьких дітей та людей, які отримали травму. За різними оцінками, до маломобільних груп належать від 30 до 50% населення. Усі ці люди не повинні бути позбавлені доступу до медичних послуг, тому так важливо розвивати безбар’єрність медзакладів. Право на доступ не може бути порушене через фізичні бар’єри.

Із безперешкодного доступу до медичних послуг починається автономія пацієнта. Людина в кріслі, на милицях чи з дитячим візочком повинна мати можливість самостійно зайти в будь-яке приміщення, не очікуючи допомоги від працівників медзакладу чи сторонніх людей.

Адже доступність — це не просто формальність. Це вимога цивілізованого суспільства, в якому всі люди повинні мати рівні права і можливості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень