Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги застрахованих осіб!

Дата: 04.11.2021 15:19
Кількість переглядів: 338

Якщо особа немає необхідного страхового стажу для призначення пенсії, але в її трудовій діяльності є періоди, коли вона працювала неповний робочий час, прийнята на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнена не останнім днем, отримувала заробітну плату у розмірі, меншому за мінімальну, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску за наведені періоди.

Відповідно до статті 24 Закону України № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування» страховий стаж – це перiод (строк), упродовж якого особа пiдлягає загальнообов’язковому державному пенсiйному страхуванню та за який щомiсяця сплачено страховi внески в сумi, не меншій, нiж мiнiмальний страховий внесок.

З 01 січня 2021 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, складає 28 років та щороку збільшується на 1 рік. Наприклад: для тих, хто досягне пенсійного віку в 2022 році це 29 років, у 2023 році – 30 років і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Особливо актуальним є питання зарахування страхового стажу приватним підприємцям, які у більшості періодів з 2004 по 2010 рік не мали обов’язку сплачувати мінімальний страховий внесок. Як наслідок, у таких осіб період підприємницької діяльності зараховано лише частково - пропорційно сплаченим внескам.

Порядок проведення такої доплати визначено роздiлом 15 «Інструкції про порядок обчислення i сплати страхувальниками та застрахованими особами внескiв на загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування до Пенсiйного фонду України», затвердженої постановою правлiння Пенсiйного фонду України вiд 19.12.2003 р. № 21-1.

Доплата до мiнiмального страхового внеску за неповний мiсяць роботи провадиться застрахованою особою за її бажанням за даними персонiфiкованого облiку.

Органи Пенсiйного фонду розраховують суми внескiв, якi потрiбно доплатити, складають повідомлення-розрахунок, в якому розрахована сума доплати. У свою чергу, застрахована особа здійснює відповідну доплату протягом 10 календарних днів з дня отримання такого повідомлення внеску, подає до органів Пенсійного фонду сама за себе відомості про суми доплат згідно з Додатком 30, який реєструється у підсистемі «Звернення».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень