Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Впевнені, що посадовець зазначив неправдиві відомості  у декларації? Повідомте про це до НАЗК для початку повної перевірки

Дата: 03.09.2021 09:27
Кількість переглядів: 642

Заяви від громадян та ЗМІ є одним із найважливіших джерел про можливі порушення антикорупційного законодавства. 

Отже, якщо ви впевнені, що посадовець вніс до декларації неправдиву інформацію, повідомте про це НАЗК. 

Для того, аби було розпочато повну перевірку декларації на підставі вашого звернення, зверніть увагу на наступне:   

  • Ваше звернення повинно стосуватись конкретного декларанта або членів його сім’ї. 
  • Звернення повинно мати фактичні дані, які зазначені або повинні бути зазначені в декларації та можуть бути перевірені, а також вказують на можливе відображення в декларації недостовірних відомостей, якщо такі відомості стосуються майна або іншого об’єкта декларування, що мають вартість і можуть відрізнятися від достовірних на суму, яка дорівнює або перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на день подання декларації. 
  • Рекомендовано, щоб декларація про яку ви хочете повідомити містила інформацію за повний звітний період. Наприклад, це можуть бути декларації типу “щорічних” та “після звільнення”. 
  • Недостовірні відомості, про які ви хочете повідомити, повинні бути вказані у останній поданій декларації за звітний період. Суб’єкт має право внести зміни до декларації. Тому варто перевірити, чи справді ви переглядаєте останню подану декларацію, оскільки у Реєстрі може існувати одна або декілька виправленихата та час подання декларацій вказані в Реєстрі під іменем суб’єкта декларування).
  • Зверніть увагу, що суб’єкт повинен задекларувати активи, якими володів або користувався він та/або члени його сім’ї станом на 31 грудня звітного року або протягом не менше 183 днів упродовж року. При цьому норма стосовно користування упродовж 183 днів діє лише з 2020 року та не стосується декларацій за попередні роки.

Важливо: якщо ви повідомляєте про активи, набуті посадовцем в 2021 році, такі дані можна перевірити лише після подання ним декларації вже в 2022 році.

Які дані можуть допомогти при розгляді вашого звернення?

  • для нерухомого майна – адреса розташування майна, кадастровий номер земельної ділянки, інші відомості про об’єкт майна, підтвердження користування суб’єктом декларування чи членами його родини цим майном;
  • для транспортних засобів – номер та модель автомобіля, підтвердження користування транспортним засобом суб’єктом декларування чи членами його родини;
  • для незадекларованих видатків – обставини здійснення видатків та орієнтовні суми тощо. Додайте до звернення фото- та відеопідтвердження порушення, якщо вони у вас є.

Подати звернення можна надіславши інформацію та підтверджувальні документи на електронну адресу anticor_reports@nazk.gov.ua 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень