Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Людмила Мерзлюк: Дослідницьке – це справжня царина вмілого поєднання  науки та практики

Дата: 10.08.2021 12:07
Кількість переглядів: 576

Фото без описуЗ  далекого 1948 року на Київщині, у смт Дослідницьке,  діє унікальна наукова інституція, основна мета якої – впровадження досягнень науки і техніки у сільськогосподарське виробництво.  У 2009 році, в результаті кількох реорганізацій, вона набула статусу Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» (УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого).

 

Незмінним директором установи впродовж останніх 14 років є відомий вчений в галузі агроінженерії, доктор технічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук України, заслужений працівник сільського господарства України, Лауреат Державних премій України в галузі науки і техніки Володимир Іванович Кравчук.

 

Розуміючи всю важливість наукових розробок та прогнозних висновків фахівців інституту, його практичну діяльність у випробувальних центрах та на агрополігонах, наявність зарубіжних представництв і  налагоджену тісну співпрацю із міжнародними партнерами, голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк не змогла оминути своєю увагою цю поважну установу і особисто оглянула діючі поля та лабораторії і поспілкувалася з керівником інституту.

 

Фото без описуРозпочався візит очільника району у смт Дослідницьке з огляду полігону енергетичних культур. Віднедавна фахівці УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого не лише ретельно вивчають, а й успішно культивують рослини, які за своїми природними властивостями можуть повністю замінити газ, дрова, вугілля, ставши достойною альтернативою традиційним видам палива. Наразі на демонстраційних полігонах енергетичних культур успішно зростають павловнія, міскантус гігантський, енергетична верба та тополя.

 

Як зазначив Володимир Кравчук, презентуючи рослини, не зважаючи на те, що міскантус і  павловнія мають далеке від українського походження, вони добре акліматизувалися у наших краях, а вартість їх вирощування в кілька разів є нижчою, ніж купівля традиційного пального. Інститут провів не одне дослідження і на практиці, придбавши відповідний котел вітчизняного виробництва, довів ефективність і доцільність вирощування енергетичних культур. Зокрема, міскантусу. Ця багаторічна рослина може рости на непридатних для землеробства грунтах, а її сухі щепи мають високу тепловіддачу і вже не одне десятиліття доволі високо цінуються на провідних світових біржових торгах. Переробляти рослину можуть звичайні силосні комбайни.

 

Аналогічні переваги мають й інші енергетичні рослини, зокрема енергетична верба та тополя, які окрім невибагливості у вирощуванні мають ще одну велику перевагу – їхнє вирощування є екологічно чистим видом діяльності, що не завдає шкоди навколишньому середовищу.

 

Павловнія, окрім вже названих переваг, має ще одну – при вирощуванні цієї рослини з 1 гектара можна отримати до 50 тонн високоякісної деревини, оскільки це дерево характеризується найвищою швидкістю росту у світі, легкою вагою та високою міцністю.

 

Фахівці інституту на практиці дослідили особливості не лише вирощування, а й розмноження вказаних культур та мають можливість реалізувати посадковий матеріал. Проте експериментальне вирощування біоенергетичних культур не є основним видом діяльності наукової установи. Значне місце у діяльності інституту займає аналіз розвитку і прогноз урожайності основних сільськогосподарських культур та реалізація проектів, які стосуються запровадження новітніх технологічних рішень щодо диференційованої системи обробітку грунту і сівби зернових культур шляхом оптимізації машино-тракторного парку, екологізація технологій, розширене відтворення родючості грунту, підвищення економічної ефективності вирощування сільськогосподарських культур та проектування економічно обґрунтованих тваринницьких ферм тощо.

 

Попри значні досягнення, Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого, як і всі державні установи, має певні труднощі та проблеми. Здебільшого це стосується фінансово-господарської діяльності, оскільки, на відміну від комерційних, державні  підприємства не можуть швидко змінювати напрями діяльності та вільно розпоряджатися наявними коштами. Свій негативний вплив здійснила і пандемія, яка значно обмежила не лише співпрацю з вітчизняними та іноземними партнерами, а й робочі зустрічі, перевівши їх у онлайн формат. Та колектив інституту на чолі з В.І. Кравчуком знаходить можливість не просто виживати, а й розвиватися та бути взірцем для інших навіть за таких умов. І сьогодні на полях смт Дослідницьке тяжіють колоски спілої пшениці, рясніють цвітом гречка та соняшник, піднімається в небо струнка павловнія, дивує міцним стеблом сортова кукурудза та вражає кожного пересічного представлена на виставковому полігоні новітня сільськогосподарська техніка.

 

За  багато років функціонування УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого здобув заслужене визнання серед більш як півсотні вітчизняних виробників та близько 400 аграрних підприємств, котрі скористалися послугами науковців у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу, проведення випробувань та постановки на серійне виробництво сільськогосподарської техніки, її модернізації, контролю якості серійних машин, прогнозування ризиків та упередження збитків тощо. Дослухаються до авторитетної думки українських науковців і їхні зарубіжні колеги.

 

– Дослідницьке – це справжня царина вмілого поєднання  науки та практики, ділилася враженнями від побаченого Людмила Мерзлюк. – Багато з тих  наукових надбань і результатів досліджень, якими володіє інститут, можуть  взяти на озброєння не лише представники бізнесу, керівники підприємств, а й голови громад, якщо вони дійсно господарники і прагнуть раціонально використати місцевий бюджет. Окрім того, директор установи Володимир Іванович Кравчук під час нашого спілкування кілька разів наголосив, що пріоритетним напрямком УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого є підтримка вітчизняного виробника і пропаганда  його техніки та технологій, апелюючи це тим, що працездатність, розум і винахідливість українців визнані у всьому світі. Повністю підтримую і поважаю  таку точку зору і сподіваюся на те, що невдовзі  у Державної наукової установи «Український науководослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» з’явиться багато нових партнерів з числа закладів, установ, підприємств і підприємців Білоцерківщини. Будемо втілювати науку у виробництво та побут з метою зміцнення економіки району та підняття рівня життя населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень