Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Застереження: уникайте вживання продуктів з місць стихійної торгівлі

Дата: 29.07.2021 16:12
Кількість переглядів: 656

Фото без описуПродаж харчових продуктів дозволяється здійснювати лише через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торгівельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх безпеку та якість. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств. На противагу цьому значну небезпеку таїть у собі стихійна торгівля.

 

Стихійна торгівля – це продаж товарів поза межами зазначених об’єктів. Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинки громадського транспорту, вокзали, автомобільні шляхи, площі. Нерідко торгівля ведеться «з землі». Приватні особи, які реалізують продукцію, заздалегідь не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання.

 

Часто громадяни надають перевагу продуктам харчування, які реалізуються «із землі», не замислюючись про їх якість, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких «клунках» вони транспортувались,  про хвороби тварин, від яких ця продукція.

 

Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих та про те, скільки часу така продукція знаходься в таких умовах. Не згадують вони і повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. За зовнішнім виглядом реалізаторів Ви не можете робити висновків про якість продуктів, що реалізуються в стихійних місцях. Так і виходить, що люди свідомо самі шкодять своєму здоров’ю. А якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.      

                          
Люди запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко, риба свіжа. Але ж це ніким не доведено… Сьогодні тварина здорова, а завтра може підхопити захворювання, яке небезпечне і для людей.

 

«Невдале» придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до не дешевого лікарняного (в кращому випадку!). Тому кожна людина повинна замислюватись перед тим, як почати годувати родину з небезпечних місць торгівлі.

        

Тому, звертаємося до всіх мешканців міста та району із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів! Купуйте якісні продукти харчування в спеціально облаштованих місцях на ринках та в продовольчих магазинах.

 

Білоцерківський відділ  Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень