Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На зустрічах з активом громади обговорили шляхи врегулювання проблемних питань у сфері надання соціальних та освітніх послуг

Дата: 01.07.2021 10:49
Кількість переглядів: 425

Голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк провела робочу нараду за участі своїх заступників Олександра Горовенка та Володимира Толочка,  голови Білоцерківської  районної ради Василя Зеленського та його заступників Анатолія Чичикала і Володимира Федорчука, керівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, голови Маловільшанської сільської ради Юрія Дробовича,  депутатів Маловільшанської сільської ради та працівників районного територіального центру надання соціальних послуг. Приводом для чергової зустрічі керівництва району та Маловільшанської сільської об’єднаної територіальної громади стала кризова ситуація, яка виникла через недоцільність подальшого  функціонування районного територіального центру надання соціальних послуг у нинішньому форматі. 

Питання це не нове і вже неодноразово піднімалося керівництвом адміністрації, оскільки, згідно з чинним законодавством, з січня 2021 року соціальне обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, є прерогативою громад, а не району. Саме тому було прийняте рішення про передачу майна, що належить Білоцерківському районному територіальному центру надання соціальних послуг до комунальної власності Маловільшанської сільської територіальної об’єднаної громади, оскільки на її території розташоване відділення стаціонарного догляду за одинокими громадянами похилого віку та особами з інвалідністю і значне число працівників центру надає соціальні послуги саме жителям вказаної громади. Проте певні юридичні колізії призвели до затягування процесу перереєстрації терцентру і як результат його працівники не можуть отримати заробітну плату, хоча кошти на це разом із майном були передані громаді відповідним рішенням Білоцерківської районної ради.

– Ми ретельно вивчали це питання і настійливо рекомендували керівництву громади своєчасно приймати відповідні рішення, – наголосила під час наради голова адміністрації. – Реалізація Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади принесла багато позитивних змін, відкривши, передусім, перед громадами величезні можливості самостійно визначатися із прийняттям рішень. Територіальний центр як комунальний заклад Маловільшанської сільської ради повинен був розпочати роботу ще у січні поточного року, проте рішення про його створення прийняли лише нещодавно, тому процес реорганізації затягнувся. І неприпустимим є той факт, що працівники районного територіального центр надання соціальних послуг, добросовісно виконуючи свої обов’язки, не отримують за це заробітної плати. Тому ситуація потребує негайного вирішення.

Аналогічної точки зору щодо необхідності якнайшвидшого вирішення питання оплати праці працівників терцентру дотримувалися і депутати Маловільшанської  сільської ради, які взяли участь у нараді. Вони згодилися  активно долучитися до вивчення проблеми з метою негайного визначення оптимального шляху виходу із кризової ситуації. 

Окрім того голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк разом зі своїм заступником Володимиром Толочком на запрошення активу сіл Мала Вільшанка, Бакали та Фастівка взяла участь у зібраннях, де обговорювалася подальша доля навчальних установ, що розміщені у цих населених пунктах та підпадають під пониження ступеня в рамках оптимізації закладів освіти.  Керівник району поспілкувалася з представниками громади, вислухала їхню точку зору та дала роз’яснення щодо потреби  прийняття непопулярних рішень з метою оптимізації мережі освітніх закладів. Такий процес відбувається не лише у Маловільшанській, а й у всіх громадах, і викликано це необхідністю перегляду доцільності утримання малокомлектних шкіл, які є дороговартісні. І якщо в такій ситуації  не оптимізувати школи, то у багатьох сільських громадах близько 50-60% витрат видаткової частини місцевого бюджету йтиме на освіту, при цьому якість освітнього процесу не поліпшиться. Тому в даній ситуації важливе не збереження статусності навчального закладу, а створення належних умов для отримання якісної освіти всіма учасниками освітнього процесу.

На завершення зустрічей голова адміністрації наголосила, що Маловільшанська сілька громада проходить складний процес становлення і керівництво району завжди готове надавати необхідну допомогу у вирішенні проблемних питань.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень