Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Білоцерківщині вшанували пам'ять жертв війни

Дата: 22.06.2021 11:56
Кількість переглядів: 867

Фото без опису22 червня навіки увійшло чорним крилом в історію українського народу. Цього дня 70 років тому, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистські війська атакували радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни. Війна, яка тривала з 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року і забрала життя кожного п’ятого українця. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття.

Україна – одна з країн, які зазнали найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками істориків, у роки Другої загинули від 8 до 10 мільйонів українців, з них половина - цивільне населення, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

З метою всенародного вшанування  синів і дочок українського народу, полеглих під час тієї страшної війни, Указом Президента України було встановлено щорічно, 22 червня відзначати День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни — день пам'яті в Україні. 

Цього дня у кожному місті і селі схиляють у скорботі голови нащадки тих, хто поліг у роки війни, хто ціною власного життя зупинив  вбивчу машину нацизму. Відбулися церемонії вшанування пам’яті та покладання квітів до пам’ятників полеглим  та меморіальних комплексів  і у громадах Білоцерківського району.

Голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк та голова Білоцерківської районної ради  Василь Зеленський райом із заступником голови адміністрації Володимиром Толочком і Фурсівським сільським головою Сергієм Шараварою поклали квіти до пам’ятника невідому солдату, що височіє посеред меморіального комплексу у  селі Фурси, та вшанували пам'ят жертв війни хвилиною мовчання.

- Найкривавіша в історії світу війна принесла нашому народові мільйонні  жертви і незліченні страждання. Горем і болем увірвалася вона в кожну українську домівку, своїм чорним крилом торкнулася кожної родини, сповнивши життя  болем і трагічними спогадами, - зазначила Людмила Мерзлюк під час церемонії покладання квітів та наголосила на необхідності  навіки зберегти пам'ять про тих, хто здобув перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень