Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Газове господарство інформує: від справності газових приладів, димових і вентиляційних каналів залежить життя та здоров'я мешканців

Дата: 21.04.2021 15:29
Кількість переглядів: 556

В зимовий період і не тільки, мешканці перш за все дбають про те. як зігрітись у себе в оселі, або мати гаряче водопостачання. У той час, як безпечність опалення у помешканні непомітно відходить на другорядний план. Самовільне переоблаштування і заміна газових приладів, користування ними у нетверезому стані, руйнування опалювальних печей, а також засміченість та порушення цілісності димарів нерідко стають причинами нещастя.

Однією з причин виникнення аварій стало неналежне утримання власниками будинків димових і вентиляційних каналів. Вологі плями на стінах димарів та руйнування оголовків - перші ознаки ушкодження. Причиною таких проблем часто стає використання економних опалювальних котлів з високим коефіцієнтом корисної дії і приєднання їх до димарів від старих приладів. Продукти згорання в димар потрапляють холодними, через що він недостатньо прогрівається і з'являється конденсат. З часом цегла починає руйнуватися. Крім того, конденсат, який утворюється в зимовий період обмерзає, утворюючи льодову пробку, яка повністю, або частково зменшує переріз каналу, що є неприпустимим. Для уникнення обмерзання димовий канал повинен бути утеплений по всій довжині. Запорукою попередження аварії є своєчасна перевірка стану димових і вентиляційних каналів. Димові і вентиляційні канали приладів, що працюють щорічно (газові водонагрівачі, опалювальні котли) повинні перевірятись двічі на рік. Роботи з перевірки стану димових і вентиляційних каналів виконуються організаціями, що мають ліцензію і дозвіл на ці види робіт. Не отримавши підтвердження про справність димоходу (акту від відповідних служб або абонента), а отже і безпечність подальшого використання газового приладу, працівники газового господарства змушені припиняти газопостачання даних абонентів. У висотному секторі, або інших будинках, що знаходяться на балансі УЖКГ ці роботи, здебільшого, виконуються працівниками ЖЕКів, а їхня вартість входить у вартість квартирної плати.

Не менш важливим є утримання в належному стані вентиляційного каналу. У висотному секторі мешканці майже всіх квартир встановлюють у кухнях системи примусової вентиляції. Якщо в будинках, де встановлені одні плити це просто небажано, то в будинках обладнаних газовими колонками або котлами це категорично заборонено, отже така вентиляція може створити зворотню тягу в димоході і як наслідок -  отруєння чадним газом. У більшості ж приватних будинків вентиляційний канал взагалі відсутній, або представляє собою лише отвір в стіні, що аж ніяк не може виконувати роль витяжної вентиляції, адже окрім отвору вентканал повинен бути обладнаний утепленою трубою, виведеною вище зони повітряного підпору.

Пам'ятайте: дотримання елементарних правил безпеки при користуванні газовими приладами є запорукою Вашої безпеки, в той час як нехтування даними правилами може призвести до трагічних наслідків.

Адміністрація Білоцерківського відділення АТ «Київоблгаз». Тел. для довідок: 5-01-00


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень