Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

   28 квітня  - Всесвітній день охорони праці

Дата: 16.04.2021 16:18
Кількість переглядів: 738

Фото без описуУказом Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 установлено День охорони праці.

 

Державна політика України в галузі охорони праці здійснюється згідно з міжнародною практикою і національним законодавством та базується на засадах пріоритетності життя і здоров”я людини відносно результатів виробничої діяльності. Отже, нормами життя мають стати додержання законів та інших нормативно – правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил , що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві. На жаль, докорінних позитивних змін у цьому напрямі не відбувається.

 

В Україні щороку на виробництві травмується близько 20 тисяч осіб, з них майже кожний двадцятий - зі смертельним наслідком. Щорічно в багатьох країнах світу 28 квітня відзначається День пам’яті загиблих на виробництві. З пропозицією встановлення цього Дня виступив Канадський конгрес профспілок. У 2001 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналася до ініціативи профспілок, координованої Міжнародною конференцією вільних профспілок (МВКП), а з 2002 року встановила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці.

 

Вже п'ятнадцятий рік поспіль в Україні Держнаглядохоронпраці, Федерація професійних спілок, Федерація роботодавців України, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, центральні та місцеві органи виконавчої влади в рамках Всесвітнього дня охорони праці, проводять комплекс заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

 

Організаційним комітетом України було ухвалено рішення провести 28 квітня 2021 року «День охорони праці» в рамках  Всесвітнього дня охорони праці під девізом «Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЄМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР».

 

За даними Міжнародної організації праці щорічно у світі нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання забирають життя більше 2 мільйонів працездатних працівників та близько 270 мільйонів отримують травми.

 

З аналізу  виробничого травматизму та перевірки стану профілактичної роботи з охорони праці на підприємствах можна зробити наступні висновки.

 

На підприємствах, де трапились нещасні випадки залишається недостатній контроль за веденням працівниками робіт та їх організацією. Більщисть травмувань трапилось з вини посадових осіб підприємств, але й самі працівники не в повному обсязі виконують вимоги інструкції з охорони праці. 

Є  нещасні випадки, що сталася через порушення вимог безпеки, порушень трудової і виробничої дисципліни; незадовільного технічного стану виробничих об’єктів, засобів виробництва та транспортних засобів, порушень технологічного процесу.

 

Це свідчить про те, що окремі керівники технічних служб підприємств та організацій послабили контроль за технічним станом машин, механізмів, устаткування проведення їх ремонтів, своєчасним та якісним проведенням навчання та інструктажів працюючих з питань охорони праці, забезпеченням їх засобами індивідуального захисту та застосування цих засобів. Зменшення рівня виробничого травматизму і професійних захворювань можливе лише при умові зацікавленості роботодавців у створенні здорових і безпечних умов праці на виробництві.  На стан безпеки праці негативно впливає і фізична зношеність технічних засобів. До цього також треба віднести несвоєчасне проведення технічних оглядів та діагностування обладнання. З метою запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням  Білоцерківською райдержадміністрацією заплановано провести ряд  заходів з нагади Всесвітнього дня охорони праці. З планом заходів можна ознайомитися ТУТ.

 

До уваги працівників та жителів району: 23 квітня в приміщенні управління соціального захисту населення Білоцерківської райдержадміністрації буде проводитись День відкритих дверей для представників підприємств і організацій району та «гаряча» телефонна лінія за телефоном 344070 за участю відповідальних посадових осіб з питань охорони праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень