Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Зміни по оподаткуванню податком на прибуток з 1 січня 2021 року  

Дата: 17.03.2021 15:42
Кількість переглядів: 689

Фото без описуЧерговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся днями у територіальному підрозділі ГУ ДПС у Київській області на тему: «Зміни по оподаткуванню податком на прибуток з 1 січня 2021 року». 

На запитання платників податків відповідала начальниця  Білоцерківського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків  Ольга Шульга.

Під час сеансу телефонного зв’язку платники цікавилися змінами по оподаткуванню податком на прибуток, внесеними Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», а саме: 

1.    Питання: Яка сума  використовується при визначенні основного засобу та які зміни по нарахуванню амортизаційних нарахувань відбулись з 01.01.2021 року ?
Відповідь: З 01.01.2021 року сума, яка використовується при визначенні основного засобу збільшується з 6 тис. грн до 20 тис. грн (пп. 14.1.138 ПКУ) та запроваджується прискорена амортизація основних засобів на період 2020-2030 р.р.

2.   Питання: Яка межа встановлена по розміру отриманого доходу, коли об’єкт оподаткування податку на прибуток підприємств можна не коригувати на фінансові різниці?
Відповідь: Межа збільшується з 20 млн грн до 40 млн грн доходу підприємств до якої можна не коригувати на фінансові різниці,які збільшують чи зменшують  фінансовий результат до оподаткування податком на прибуток.

3. Питання: Які саме вводяться нові різниці, які збільшують фінансовий результат до оподаткування ?
Відповідь: Вводяться нові різниці, які збільшують фінансовий результат до оподаткування щодо сум: 
- 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до статті 39 цього Кодексу), реалізованих на користь нерезидентів, які входять до переліку держав (територій) низькоподаткових юрисдикцій; 
-  частини скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, пропорційної частці, якою володіє або яку контролює юридична особа, що обчислюється відповідно до правил, визначених статтею 392 Кодексу; 
- витрат, понесених платником податків на користь нерезидентів, якщо такі операції не мають ділової мети; 
- уточнюються та доповнюються різниці, які застосовуються для збільшення фінансового результату до оподаткування, щодо сум штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства; 
- уточнюється порядок та особливості оподаткування нерезидентів в частині доповнення переліку доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України, які підлягають оподаткуванню, зокрема:   

  • прибутком від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження акцій, корпоративних прав, часток в іноземних компаніях, організаціях, утворених відповідно до законодавства інших держав, крім тих, що знаходяться в обігу на фондовій біржі; 
  • доходами від відчуження прав нерезидента на видобуток та розробку родовищ корисних копалин, мінеральних джерел та інших природних ресурсів, розташованих на території України. 

4.  Питання: Чи змінились критерії належності платника податків до великих платників?
Відповідь: Так, якщо до 01.01.2021 під визначення великого платника  підпадали підприємства, що сплачували 1 млн ЄВРО податкових  та митних платежів, то з 1 січня 2021 року цей критерій змінений , а саме - сплата виключно податкових платежів - 1,5 млн ЄВРО.

Білоцерківський відділ камеральних 
перевірок управління з питань виявлення 
та опрацювання податкових ризиків

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень