Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В КОДА відбулося виїзне засідання комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики

Дата: 11.03.2021 09:37
Кількість переглядів: 709

Фото без описуЗахист прав дітей і забезпечення безперервного надання соціальних послуг під час адміністративно-територіальної реформи в Україні є пріоритетом у роботі Київської облдержадміністрації.

10 березня у Київській ОДА відбулося виїзне засідання комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, де вперше розглядались питання захисту прав дітей в умовах адміністративно-територіальної реформи та реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

У заході взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв та депутати, які входять до складу комітету, уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина,  заступник міністра освіти і науки Віра Рогова, заступник міністра соціальної політики Руслан Колбаса, представники профільних департаментів та управлінь КОДА, дитячих будинків та громадських організацій. 

Як зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін: «Посилена комунікація органів влади на всіх рівнях та громадськості має важливу мету. Ми маємо визначити, як саме територіальні громади будуть у себе на місцях впроваджувати політику в сфері захисту дітей і сімей».

За результатами реформи децентралізації виконавчі органи мають утворити у своїй структурі служби у справах дітей, сформувати комісії з питань захисту прав дитини, а також самостійно провадити діяльність, пов’язану із захистом прав дітей. «Від цього залежить, наскільки якісну соціальну підтримку будуть отримувати діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які знаходяться у складних життєвих обставинах. Саме тому питання щодо створення служб у справах дітей в громадах знаходиться на особливому контролі Київської обласної державної адміністрації», — зауважив Володін.

Начальник служби у справах дітей та сім’ї Київської ОДА Ірина Антошко зауважила, що наразі ефективність діяльності Центрів соціальних служб значно знизилась. Втрачається кадровий потенціал у процесі реформування. Основна причина – відсутність штатних одиниць та неналежне фінансування з боку територіальних громад.

«Головними завданнями державної політики у сфері захисту прав дітей в період реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади є запровадження в кожній територіальній громаді такої кількості фахівців соціальної роботи, якої буде достатньо для своєчасного виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та їх соціального супроводу з метою недопущення потрапляння дітей в заклади інституційного догляду», – зазначила Ірина Антошко.

Учасники ‎засідання обговорили проблемні питання та були одностайні у думці, що в результаті реформи не має постраждати жодна дитина. Потрібно обов‘язково реалізувати їхнє право на проживання в сім’ї, а також обов‘язково проводити якісну  оцінку стану дітей, сімей, закладів. І на основі комплексної інформації приймати подальші кваліфіковані рішення.

Повідомляє пресслужба Київської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень