Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

За попередніми прогнозами повінь Білоцерківському району не загрожує

Дата: 25.02.2021 11:15
Кількість переглядів: 894

 

На засіданні колегії Білоцерківської районної державної адміністрації, яке провела голова адміністрації Людмила Мерзлюк, було розглянуто кілька питань, серед яких і аналіз прогнозу паводкової ситуації навесні 2021 року.

 

Як доповів начальник відділу цивільного захисту та оборонної роботи Юрій Клочко, гідрометеорологічні умови, що склалися протягом зимового періоду обумовили збільшення запасів вологи у метровому шарі грунту в порівнянні із їхніми осінніми значеннями практично у 2,5 рази (за вимірами метеорологічної станції Біла Церква).

 

Станом на 15 лютого висота снігового покриву в басейні Росі складає 20-30 см із запасами води 24-68 мм, що відповідає 180% від норми на цю дату.

 

Промерзання ґрунту незначне – 20-22 см, у південній частині басейну – дуже мале – 3-8 см, що обумовить збільшені втрати стоку на просочування у даній частині басейну.

Розвиток і характер весняного водопілля у басейні річки Рось залежатиме від сценарію погодних умов та випадіння опадів у весняний період. В разі інтенсивного сніготанення із випадінням значної кількості дощів водопілля може бути близьким до середньо багаторічного значення та можливе підтоплення понижених територій внаслідок формування місцевого стоку (за рахунок танення місцевих снігозапасів).

 

Якщо ж сніготанення носитиме помірний характер, то підтоплення малоймовірне, оскільки впродовж останніх двох років через кліматичні зміни  (мала кількість опадів та високі температури у теплий період року) спостерігалося значне зневоднення грунту.

 

У минулих роках найбільш проблемними ділянками щодо підтоплення території ґрунтовими та талими водами були  масив Таращанський (м. Біла Церква, територія с. Шкарівка) та с. Володимирівка, де під час раптового танення снігу були застосовані засоби відкачування води. Тала вода відкачувалася силами аварійно-рятувального загону спеціального призначення.

 

Щодо рівня води у річці Рось, то впродовж кількох останніх років було зафіксовано значне її зменшення, також спостерігається зниження інтенсивності ґрунтових вод. Окрім того, за потреби рівень води в басейні р. Рось регулюється гідротехнічними спорудами державного значення. Все це засвідчує про те, що за попередніми прогнозами повінь Білоцерківському району не загрожує.

 

Проте нестабільність погодних умов та ймовірність досить різких їх змін, що посилилися в останні роки, які неможливо передбачити із великою завчасністю, обумовлюють постійний контроль з боку організацій гідрометслужби за гідрометеорологічною ситуацією, її систематичний аналіз, випуск та доведення оперативно-прогностичних інформацій, повідомлень і попереджень до споживачів та органів влади.

 

У випадку виникнення загрозливої ситуації Білоцерківська районна державна адміністрація терміново повідомлятиме про це жителям району.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень