Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Безоплатна правова допомога: як не залишитись ні з чим, коли шлюб не зареєстрований?

Дата: 04.02.2021 16:26
Кількість переглядів: 899

Фото без описуЗгідно ч. 2 ст. 21 Сімейного кодексу України, встановлюється, що проживання жінки та чоловіка однією сімєю без шлюбу не являє собою підставу для виникнення у цих субєктів прав, а також обовязків подружжя. Це означає, що прирівнювати цивільного чоловіка або дружину до спадкоємців першої черги (це діти, а також батьки спадкодавця, чоловік законний) взагалі неможливо, тому вони можуть прийняти спадщину відповідно до п. 1 ст 1264 ЦК України як спадкоємці 4-тої черги шляхом проживання зі спадкодавцем однією сімєю не менш як пять років до часу відкриття спадщини.

 

Згідно ч. 2 ст. 1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців отримує за законом повне право на спадкування у тому випадку, якщо немає спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

 

Але в статті 74 СК України вказується, що якщо жінка та чоловік проживають однією сімєю (шлюб не зареєстрований), то все майно, набуте за час такого проживання, переходить в розряд спільної власності, тому у разі звернення до суду з позовною заявою необхідно встановлювати факт проживання однією сімєю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя.

 

Наявність факту проживання чоловіка і жінки однією сімєю без шлюбу може бути встановлена в судовому порядку.

 

Ознаками фактичної сім’ї, що складає фактичний шлюб між чоловіком та жінкою є:

• спільне проживання чоловіка і жінки;

• спільний побут;

• взаємні права і обов’язки.

також це:

• наявність спільних витрат;

• спільний бюджет;

• спільне харчування;

• купівля майна для спільного користування;

• участі у витратах на утримання житла, його ремонт;

• надання взаємної допомоги.

 

Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у звязку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

 

Доказом проживання можуть бути такі документи:

• довідка з міської або сільської/селищної рад;

• наявність реєстраційного запису в паспорті (свідчить про те, що ця особа проживала в одній квартирі зі своїм померлим чоловіком);

• свідчення мінімум 2-х осіб, тощо.

 

Якщо ваші стосунки зайшли в глухий кут і ви не знаєте як діяти далі та що робити з майном, яке придбали за час проживання у цивільному шлюбі - ви завжди можете звернутися  до Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наші працівники обовязково допоможуть знайти правильне рішення конкретно для вирішення вашої ситуації.

 

Ми знаходимося за адресою: м. Біла Церква, вул. Богдана Хмельницького, 9, офіс № 95 або тел: (04563) 3-40-30; 3-40-09; 093-206-26-13.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень