Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У єдності – сила!

Дата: 22.01.2021 12:34
Кількість переглядів: 760

Фото без опису

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну.

Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. 

Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини 19 ст. на українських землях, що були в складі різних держав.

День Соборності є офіційним святом України. Свято встановлено в Україні "…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…" згідно з Указом Президента України "Про День соборності України" від 21 січня 1999 року № 42/99.

У 1990 році на честь Акта Злуки відбулася одна з наймасштабніших акцій – Всеукраїнський Ланцюг Єднання. Від Софійської площі, вулицями Києва — на Житомир, Рівне, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Закарпаття – стали в єдиний шерег понад три мільйони українців. 

З того часу щорічно мільйони українців створюють ланцюги єдності, вкотре доводячи усьому світові і самим собі, що Україна єдина! І саме в єдності наша сила!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень