Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Застосування феромонних пасток в сфері карантину рослин

Дата: 14.01.2021 11:20
Кількість переглядів: 1092

 

Фото без описуФеромонні пастки – це міні-контейнери, які використовуються для приваблення та відлову комах за допомогою відповідного запаху. У своїй роботі використовують біологічно активні речовини, які виділяють комахи для притягування до себе особин свого виду. Ці речовини називаються феромонами. Вони кріпляться до пастки, яка не дозволяє вильоту шкідника на зовні.

 

 

Застосування феромонних пасток широко розповсюджене в цілому світі. Вони не несуть жодної небезпеки людям та навколишньому природному середовищу. Саме запах феромону  приваблює шкідників протилежної статі навіть за їх низької чисельності, які, керуючись інстинктами, прямують у напрямку пасток.  Існує декілька основних напрямків використання таких пасток: отримання інформації про наявність шкідників на певній території, визначення їх чисельності та динаміки розвитку тощо. На підставі одержаних при цьому даних плануються відповідні карантинні заходи.

 

В залежності від виду комах пастки мають різну будову, але вони, здебільшого, складаються з будиночка, клейової вставки та диспенсора. Конструктивні особливості феромонних пасток залежать від форми (циліндричні, лопатеві, конусоподібні, плоскі та ін.), способу утримання комах (всмоктувальні, рідинні, клейові), матеріалів, що використовуються  для виготовлення. Переваги феромонних пасток перед пестицидами та іншої "хімією" полягають у тому, що вони не отруйні і абсолютно безпечні для людини.

У 2020 році в Білоцерківському районі на площі більше ніж 350 га з метою виявлення нових вогнищ регульованих шкідливих організмів  та ревізії старих вогнищ фахівцями Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області було використано феромонні пастки з метою виявлення рослинних шкідливих особин: азіатську бобовникову совку, американського білого метелика,  великого модринового короїда, західного кукурудзяного жука, китайського вусача, смолівку кедрову, ясеневу смарагдову златку, бронзову березову златку, коричневого модринового клопа, коричневого мармурового клопа, вусачів роду Монахамус.

Завдяки використанню феромонних пасток у 2018-2020 роках у Білоцерківському районі фахівцями Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області було виявлено вогнища зараження рослин західним кукурудзяним жуком, на яких було встановлено карантинний режим. Обстеження за допомогою феромонних пасток і далі триватимуть, оскільки вони підтвердили свою ефективність у виявленні рослинних шкідників.

Т.    Ващенко, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень