Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ТОП-5 порад з енергоефективності взимку від ДТЕК Київські регіональні електромережі

Дата: 17.12.2020 12:24
Кількість переглядів: 555

Фото без описуВ осінньо-зимовий сезон навантаження на електромережі збільшується в рази. Основна причина - це скорочення світлового дня та активне використання опалювальних приладів. Розумне використання енерговитратних пристроїв допоможе убезпечити будинок чи квартиру від перевантаження та аварійних відключень. Турбуючись про клієнтів ДТЕК Київські регіональні електромережі застерігає про ризики перевантаження електричних мереж та підготував ТОП-5 порад з енергоефективності.

Кожен житловий будинок проєктується, споруджується із врахуванням певних розрахункових величин, у тому числі береться до уваги вид опалення, враховуються конкретні параметри електромереж, які розраховані на певну потужність. Якщо навантаження перевищує норми, можливі проблеми та аварії в електромережах - як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали. При одночасному ввімкненні енергоємних електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові пічки, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі, а це призводить до масових вимкнень електроенергії. Через надмірну перевантаженість не витримують і горять кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових клітках, вимикається захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої. За таких обставин погіршується якість електричної енергії, знижується рівень напруги в електромережі. Причому, погіршення якості напруги відбувається не тільки у клієнта, який вмикає потужні електроприлади, а й у його сусідів та навіть у цілих районах.

«Взимку традиційно підвищується попит на електроспоживання в домівках наших клієнтів та через надмірне навантаження на мережі підвищується й їх аварійність. Ми завчасно посилюємо мережі та проводимо роботи для їх модернізації. Однак, взимку через одночасне ввімкнення енергоємних приладів – мережі перевантажуються і це збільшує ризик виникнення аварії. Пов’язано це з тим, що мешканці населених пунктів перевищують свою договірну потужність і використовують енергоємне обладнання одночасно понад допустиму пропускну здатність електромереж, тому ми радимо раціонально підходити до електроспоживання або збільшити вашу договірну потужність, як що в цьому є потреба», - зазначив генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі дбають про комфорт клієнтів та підготували топ-5 порад з енергоефективності, щоб уникнути перевантаження в мережі:

1) При покупці побутових електроприладів вибирайте енергоефективні пристрої. Як правило, споживана потужність приладу вказана виробником - чим менше, тим краще. Особливу увагу варто приділяти енерговитратним пристроям: конвекторам, електропечам, холодильникам, бойлерам, електрочайникам та праскам.

2) Розподіляйте навантаження. Включайте найбільш енергоємні прилади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Внутрішньобудинкові мережі цих будинків, як правило, не розраховані на високі навантаження в мережі.

3Намагайтеся уникати пікових годин навантажень. Зазвичай це час з 7:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. У ці години доводиться пік одночасної навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

4) Перейдіть на нічний режим енергоспоживання. За можливості використовуйте опалювальні прилади, посудомийні машини і пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути аварійних сплесків навантаження і заощадити до 50% на «нічному» тарифі.

5) Майте контакти електрика, адже якщо проблема у межах будинку, це питання має вирішувати відповідальний за внутрішньобудинкову мережу:

- балансоутримувач чи управитель вашого будинку (ОСББ, управлінська компанія, тощо) - у квартирі;

- власник житла – у приватному будинку.

У разі відключення світла через перевантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й ввімкніть «автомат». Якщо продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно!

Якщо ж є необхідність збільшити договірну потужність для вашого будинку чи квартири - зверніться з переліком необхідних документів до ЦОК ДТЕК Київські регіональні електромережі за місцем проживання або подайте заяву онлайн на сайті компанії.

Як повідомлялося раніше, у 2020 році ДТЕК Київські регіональні електромережі інвестує понад 342 млн гривень в модернізацію, реконструкцію підстанцій та мереж. Завдяки цьому енергетики забезпечать надійне та безперебійне електропостачання понад мільйону побутовим і бізнес-клієнтам в Київській області. Крім того, компанія інвестує майже 50 млн грн в забезпечення своїх клієнтів надійним електропостачання в осінньо-зимовий період 2020/21.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень