Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Право людей з інвалідністю на працю

Дата: 25.11.2020 12:40
Кількість переглядів: 440

Фото без описуКожна людина має право на працю, що передбачає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Пільги та привілеї. Відповідно до вимог Кодексу законів України про працю (КЗпП) люди з інвалідністю мають право на додаткові пільги та привілеї порівняно з іншими працівниками і нехтування роботодавцем такими пільгами розцінюється як порушення законодавства про працю та може стати причиною притягнення до адміністративної відповідальності.

Люди з інвалідністю мають право на:

• неповний робочий день або робочий тиждень (встановлюється за бажанням інваліда);

• відмову працювати в нічний час і надурочно;

• надання щорічної відпустки в зручний для нього час;

• основну відпустку мінімальною тривалістю 30 (для інвалідів І й ІІ груп) і 26 календарних днів (для інвалідів ІІІ групи);

• неоплачувану відпустку тривалістю 60 (для інвалідів І й ІІ груп) і 30 календарних днів (для інвалідів ІІІ групи);

• розірвання строкового трудового договору (якщо стан здоров’я інваліда став перешкоджати виконанню трудових обов’язків).

Прийняття на роботу та переведення на іншу роботу

Роботодавець не може відмовити людині з інвалідністю в укладенні трудового договору або у просуванні по службі, а також звільнити за ініціативою адміністрації, перевести такого працівника на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків чи загрожує здоров’ю та безпечній праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я людини з інвалідністю.

 Зверніть увагу! Під час прийняття на роботу людей з інвалідністю, направлених відповідно до рекомендацій МСЕК, роботодавці не мають права встановлювати для них будь-якого строку випробування.

Важливо! У разі неможливості виконання працівником попередньої роботи, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію та працевлаштування особи з інвалідністю відповідно до рекомендацій МСЕК.

Пільги для працівників з інвалідністю:

1. Право на неповний робочий день або робочий тиждень. За бажанням працівника-інваліда роботодавець зобов’язаний встановити йому пільгові умови праці. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку, працівник працює менше за звичайну тривалість робочого часу і при цьому оплата його праці здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. Причому таке зменшення може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи або зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного зменшення кількості днів і тривалості щоденної роботи і це залежить від домовленості між роботодавцем та працівником-інвалідом.

2. Право на пільгові умови праці. Залучення людей з інвалідністю до роботи у нічний час та до надурочних робіт допускається лише за їхньої згоди та за умови, що це не суперечить рекомендаціям МСЕК.

3. Право на довшу тривалість відпустки. Збільшена тривалість щорічної основної відпустки встановлена людям з інвалідністю першої та другої – 30 календарних днів, третьої групи – 26 календарних днів. Відпустки надаються у зручний для них час.

Додаткова відпустка Людям з інвалідністю може бути надано додаткову відпустку (без збереження заробітної плати) тривалістю до 2 місяців (інвалідам першої та другої груп – 60 календарних днів, а інвалідам третьої групи – 30 календарних днів щороку).

Звертаємо увагу, що цей буклет носить рекомендаційний характер, і вирішення окремих ситуацій потребує консультації зі спеціалістом.

За безкоштовною правовою допомогою ви можете звернутися після скасування карантинних заходів до Громадської організації «Правова єдність» за адресою: м. Біла Церква, вул. Леваневського, 55 (приміщення бібліотеки № 8) або дистанційно за телефонами +380996040650  +380683329421, на електронну пошту pravovadopomogabc@gmail.com та онлайн за доступом https://ldn.org.ua/section/legal-help/

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту  «Створення безпечного та правоспроможного середовища у громадах Київщини» і не обов’язкового збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Матеріал актуальний станом на листопад 2020 р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень