Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо дострокового розірвання договору оренди землі

Дата: 26.10.2020 14:42
Кількість переглядів: 1434

 

Фото без описуБілоцерківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжує здійснювати виїзні прийоми громадян у селах. Мешканці сіл часто мають правові питання, які стосуються саме земельного законодавства і  фахівці центру вирішили надати роз’яснення на одне із запитань, яке є одним із найбільш актуальних.

 

Ситуація:

   Ганна звернулися з питанням дострокового розірвання договору оренди землі в зв'язку із систематичною несплатою орендної плати орендарем. Крім того, вона бажає відшкодування збитків як власник земельної ділянки через використання орендарем орендованої земельної ділянки не за призначенням, а саме — вирощування рослин, які можуть вплинути на подальшу родючість землі.

 

Роз’яснення: у відповідності до ст. 141 Земельного кодексу України, підставами припинення права користування земельною ділянкою є використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати.

 

Стаття 143 Земельного кодексу України встановлює, що примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

 

Згідно 24 Закону України “Про оренду землі”, орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил; своєчасного внесення орендної плати.

 

За статтею 26 Закону України “Про оренду землі”, у разі погіршення орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов’язаних із зміною її стану, орендодавець має право на відшкодування збитків.

 

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору

допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

 

Частиною 3 статті 31 ЗУ "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін.

 

Відповідно до ст. 32 Закону України “Про оренду землі”, на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

 

Згідно ст. 36 Закону України “Про оренду землі”, у разі невиконання зобов’язань за договором оренди землі сторони несуть відповідальність згідно із законом та договором.

 

Отже, достроково розірвати договір оренди землі Ганна може за згодою сторін або за рішенням суду.

 

Перш за все Ганні необхідно звернутися до орендаря із письмовою заявою про сплату заборгованості зі сплати орендної плати за договором оренди землі. Разом з тим, у заяві вимагати припинення використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

 

Якщо орендар не сплатить вищевказану заборгованість по орендній платі та не припинить використовувати земельну ділянку не за цільовим призначенням, Ганна має право звернутися до  суду  з позовом про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення заборгованості зі сплати орендної плати.

 

Більше того, Ганна маєте право звернутися до  суду з позовом про відшкодування

шкоди, заподіяної внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

 

За подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, відповідно до ст. 4 Закону України “Про судовий збір”.

 

З метою визначення вартості об'єкта оцінки (земельної ділянки) проводиться експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них (ч. 6 ст. 5 Закону України «Про оцінку землі»).

 

Таким чином при визначенні ціни позову необхідно використовувати експертну грошову оцінку земельних ділянок.

 

У випадку необхідності складення позовної заяви до суду або здійснення представництва інтересів в суді Ганна може звернутися до Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: вул. Б. Хмельницького 9, офіс 95, м. Біла Церква, Київська область, 09117, телефон (045 63) 39-00-79, де працівником Центру Ганні буде роз’яснений порядок доступу осіб до безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Усі імена в даній історії були вигадані.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень