Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»

Дата: 19.10.2020 10:14
Кількість переглядів: 2288

Фото без описуУправління соціального захисту населення повідомляє, що з 1 вересня 2020 року компенсація за «пакунок малюка» виплачується за новими правилами,  відповідно до   постанови  Кабінету Міністрів України від  29.07.2020   № 744 “Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка?,  яка набрала чинності з 22 серпня 2020 року. 

За грошовою компенсацією вартості «пакунку малюка» можуть звернутися батьки, у яких тільки народилася дитина, а також ті, хто не отримав допомогу у 2020 році – в такому випадку звернутися за компенсацією можна протягом 12 місяців з моменту народження дитини. 

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить 5 000 грн. Право на отримання грошової компенсації мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які разом з дитиною на законних підставах проживають на території України, є її батьками, патронатними вихователями, прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами (якщо батьки відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку) і забезпечують належні умови для догляду за нею та її виховання.

Станом на 19 жовтня 2020 р. до управління соціального захисту звернулось 97 сімей з новонародженими дітьми, усім нараховано та виплачено грошову компенсацію вартості  одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка? на суму 494 тис. грн.

Для  отримання  компенсації  за «пакунок малюка» потрібно здійснити наступні кроки:
1. Звернутися до «ПриватБанку».

2. Укласти договір з «ПриватБанком» про відкриття рахунку зі спеціальним режимом використання та соціальної картки.

3. Звернутися до управління соцзахисту за місцем проживання/перебування із спеціальною заявою та пакетом документів протягом 12 місяців від дня народження дитини.

Документи, які треба подати:

- копія свідоцтва про народження дитини;

- копія посвідки на постійне проживання/посвідчення біженця/довідка про звернення за захистом в Україні/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту (для іноземців та осіб без громадянства);

- копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- копія рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною);

- копія рішення про влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя (для патронатного вихователя);

- довідка з пологового будинку про неотримання «пакунка малюка» (у разі народження дитини у пологовому будинку у 2020 році).

Заяву та документи можна подати в електронному вигляді.

Також необхідно  додати, що витрачати кошти компенсації можна протягом року, але у визначених закладах торгівлі або через Інтернет для придбання визначених речей: дитячих товарів та товарів для породіллі. 

Перелік магазинів  розміщений на сайті Мінсоцполітики за посиланням  https://www.msp.gov.ua     і буде доповнюватись по мірі укладання додаткових угод.

Також на сайті Мінсоцполітики поданий список інтернет-магазинів, де можна купувати товари для малюків за соціальною програмою:

• Інтернет-магазин від виробника ПП "Ярослав" yaroslav.ua

• Магазин "Кроха" kroha-shop.com.ua

• Kid's Republic kidr.com.ua

• Інтернет магазин "Роза" www.roseshop.com.ua

• Інтернет магазин "Баюшки-баю" baiushki-baiu.com

• ТМ Tunes (Тюнс) - одяг для новонароджених https://tunes.ua

• Дитячий одяг "МалойСтор" https://babyshops.com.ua

• Дитячий одяг від TM dexter's https://dexters.com.ua

        

Грошова компенсація не виплачується в разі:

- відмови від новонародженої дитини;

- відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;

- смерті новонародженої дитини в пологовому будинку;

- отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Грошова компенсація є одноразовою виплатою на кожну живонароджену дитину. Призначення грошової компенсації здійснюється за місцем проживання або місцем перебування отримувача. Грошова компенсація за місцем перебування призначається за умови її неотримання за місцем проживання отримувача. 

30 вересня Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка"» (№3006а).

 

6 жовтня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон щодо повернення одноразової допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини. Наразі законопроєкт передано на підпис Президенту України.

 

Цей закон визначає, що одноразову допомогу у вигляді «пакунка малюка» сім'ї зможуть отримати протягом 30-ти днів після народження дитини. До нього входитиме набір товарів першої необхідності. «Пакунок малюка» надаватиметься безкоштовно.

 

Вартість одного «пакунка малюка» становитиме не менше трьох прожиткових мінімумів на дитину віком до шести років, встановлених на 1 січня року надання такої допомоги (на сьогодні це - 5337 грн). Така прив'язка дозволить оновлювати вартість пакунка автоматично, без необхідності чекати окремих підзаконних актів.

 

Разом з тим закон передбачає, що з 1 липня 2021 року запрацює опція монетизації для родин, які надають перевагу коштам, а не натуральній допомозі у вигляді пакунка.    

 

Документ передбачає також деталізацію переліку отримувачів пакунка, щоб охопити всі категорії осіб, які здійснюють піклування новонародженими.   Окрім того, закон дозволяє надати допомогу  породіллями, які народили дитину поза межами медичного закладу (раніше це було можливим лише для родин, які народжують у пологовому).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень