Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! У Білоцерківському районі виявлено нові випадки сказу

Дата: 24.09.2020 09:13
Кількість переглядів: 1637

Фото без описуПро це було повідомлено на позачерговому засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській районній державній адміністрації, яке провела голова адміністрації Людмила Мерзлюк.

 

Як зазначив  начальник   Білоцерківського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Володимир Вовкотруб, підозру на сказ було зафіксовано у безпритульного кота в с. Озерна.

 

У зв’язку з підтвердженням діагнозу рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській районній державній адміністрації  введено карантинні обмеження та визначено межі неблагополучної на сказ території, а також загрозливої зони з урахуванням забрудника інфекції та місцевих умов.

 

Так, вогнищем сказу визначено с. Озерна з прилеглими до нього угіддями, пасовищами, лісовими та польовими масивами. До загрозливої зони віднесено адміністративні межі Озернянської, Маловільшанської, Фастівської та Сорокотязької сільських рад.

 

Розроблено та затверджено план комплексних заходів щодо ліквідації сказу в неблагополучному пункті с. Озерна та загрозливій зоні випадку захворювання тварини на сказ.

 

Довідково

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

 

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  м’ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі; в останні роки збільшилась роль котів, які нерідко мають спільні з лисицями території лову мишей, досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарські тварини.

 

Шановні жителі Білоцерківщини! Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень