Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІДНОВИЛИСЯ РОБОТИ З ПОШУКУ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ В УРОЧИЩІ «ТОВСТА»

Дата: 04.06.2018 16:30
Кількість переглядів: 606

Фото без описуЗ 4 червня на території урочища «Товста» Фурсівської об'єднаної територіальної громади силами аварійно-рятувального загону спеціального призначення проводяться роботи з очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів. Такі роботи триватимуть в урочищі до початку липня.

В цей же день, відбулася виїзна нарада на місці розмінування за участю в.о.голови районної адміністрації Юрія Савчука, заступника голови адміністрації Володимира Толочка, начальника районного відділу ГУ ДСНС України в Київській області Віктора Юрченка, начальника групи розмінування Романа Радовчука, директора ДП «Білоцерківський лісгосп» Анатолія Вітряка, під час якої обговорено питання термінів, обсягів виконання робіт, забезпечення та виконання інших заходів, пов’язаних з розмінуванням. Сапери забезпечені новою технікою, необхідним приладдям. Є прилади імпортного виробництва, що дають можливість знаходити різні вибухонебезпечні предмети на глибині до півтора метра.

В цьому лісі міношукач просто зашкалює. Авіабомби і артилеристські снаряди – на кожному кроці. Буквально за півгодини роботи на невеликому шматочку землі виявлено АС 152 мм., АС 20 мм, мінометну міну 50 мм., бомба АО 8, артилерійський снаряд 76 мм.

Така ситуація пов’язана з тим, що в 30 – 60 роки минулого століття в урочищі розташовувалися склади з боєприпасами червоної, радянської, німецької, а потім знову радянської армії. В ході воєнних дій, склади піддавалися з боку армій лютому бомбардуванню. Тисячі бомб вибуховими хвилями розносилися по урочищу. Окремі документи також свідчать, що і в мирний час, у 60-роки, боєприпаси двічі злітали у повітря. За оцінками фахівців, на площі в майже 200 га знаходиться близько 6 тисяч вибухонебезпечних предметів, у тому числі авіабомби великого калібру. Наприклад, в 2001-2007 роках піротехніки МНС вилучили в урочищі й знищили 1148 одиниць боєприпасів, із них 1109 авіаційних бомб. Тож поки розмінування не буде завершене, ця територія залишається потенційно небезпечною зоною для населення через боєприпаси, що залишилися під шаром грунту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень