Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

  Як вберегтися від харчового отруєння !

Дата: 10.05.2018 16:10
Кількість переглядів: 558

Фото без описуУ зв'язку з встановленням на території області жаркої погоди,  враховуючи повідомлення в засобах масової інформації щодо реєстрації випадків захворювання людей на ботулізм та повідомлення про масові харчові отруєння, розберемося  що  таке харчові отруєння та  як від них вберегтись?

Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується  в період теплої, спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій.

 Харчові отруєння - це захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних штамів мікроорганізмів та накопичення токсинів мікробного або немікробного походження. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись – уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

Спекотна погода (підвищення температури) сприяють накопиченню мікроорганізмів у навколишньому середовищі, звідки вони і потрапляють на харчові продукти з не митих рук, з пилом, водою, з брудної тари, їх можуть занести мухи і гризуни.

До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, в першу чергу, відносяться молочні, м’ясні, рибні, кремові кондитерські вироби.

Найчастіше харчові продукти інфікуються сальмонелами, патогенними штамами кишкової палички, стафілококами, дизентерійними паличками при порушеннях санітарних та технологічних правил при виробництві, зберіганні, транспортуванні, кулінарній обробці на харчових об’єктах та в побуті.

Зараження людей виникає після вживання такої «забрудненої» їжі чи води. Зазвичай  через  2-4 дні, а інколи через 6-8 годин з’являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси. Якщо Ваші близькі захворіли, негайно їх ізолюйте та викличте лікаря. Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням. Це може призвести до виникнення ускладнень, або переходу захворювання в хронічну форму.

Для попередження харчових отруєнь необхідно виконувати наступні основні вимоги. Не слід купувати продукти харчування в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб. При купівлі харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на термін та умови зберігання і суворо їх дотримуватися. Не варто вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпним терміном придатності. Продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші необхідно зберігати  тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище +6 градусів. Сирі овочі та фрукти треба ретельно мити під проточною водою, молоко -  завжди необхідно кип’ятити. В жарку погоду краще вилучити з меню паштети, кров’янки, салати з майонезом, заливні страви, кондитерські вироби з кремом, тому що cаме в цих продуктах швидко розмножуються та накопичуються збудники кишкових хвороб. Не варто купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, солену, в’ялену, копчену рибу, які виготовлені в домашніх умовах. Слід користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду. Рекомендується дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв.

Пам'ятайте, що страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію. Не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад кишечника, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри. Дотримуйтесь чистоти, виконуйте правила приготування і зберігання їжі і здоров'я вам гарантовано.

Слід пам’ятати, що запобігти кишковим інфекціям, харчовим отруєнням  значно легше, ніж їх лікувати!

 

Білоцерківське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень