Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Якісне насіння – надійний фундамент майбутнього урожаю!

Дата: 04.08.2020 14:46
Кількість переглядів: 750

Фото без опису “Якісне насіння – надійний фундамент майбутнього урожаю” - говорить народна мудрість. Використання високоякісного посівного матеріалу та високопродуктивних сортових ресурсів належить до основних факторів інтенсифікації виробництва культур, тому значна увага сьогодні повинна приділятись галузі насінництва.

Система насінництва повинна бути узгоджена з внутрішніми потребами ринку посівного матеріалу, враховувати ринкові тренди, зміни і тенденції на світовому ринку, сучасні технології виробництва насіння.

Перевірка насіння дозволить підвищити сортову чистоту насіннєвого матеріалу, забезпечити зростання урожайності сільськогосподарських рослин та відкриває шлях насінню сортів на світовий ринок насіння.

У Державних установах " Обласні фітосанітарні лабораторії" фахівцями відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу проводяться визначення головних показників, які характеризують якість насіння:

- чистоту насіння;

- вологість;

- маса 1000 насінин; 

- енергія проростання і схожість.

Крім наведених показників якості посівного матеріалу беруть до уваги органолептичні показники, а саме: колір, блиск, запах. Відхилення цих властивостей від стандартів свідчать про погіршення якості насіння. Так, втрата насінням природного кольору й блиску часто вказує на втрату схожості. А щоб визначити ці показники, насіння необхідно перевірити в лабораторних умовах.

Лабораторному випробуванню підлягають насіння зернових, зернобобових, круп'яних, овочевих і баштанних, квіткових, кормових і технічних культур, багаторічних злакових і бобових трав.

Контроль насіння спрямований на те, щоб посів здійснювався тільки доброякісним насінням, яке гарантує одержання дружних, нормальних, сильних сходів і щоб в посівному матеріалі не було домішок інших культур і сортів, насіння бур'янів, збудників хвороб та шкідників. У насінницькій роботі надзвичайно важливим є систематичний контроль за посівними, сортовими та врожайними якостями насіння. Можна стверджувати, що галузь насінництва в майбутньому буде відігравати ключову роль у збільшенні виробництва культур, що позначиться на кількісних та якісних параметрах виробленої продукції.

Перевіряйте посівні властивості насіння. Контакти обласних фітосанітарних лабораторій розміщено на сайті Держпродспоживслужби в розділі - Фітосанітарія, контроль в сфері насінництва та розсадництва – фітосанітарні лабораторії.

 

 Р. Кузняк, державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби в Київській області                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень