Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Роз'яснення щодо строків виплат допомог від Фонду соціального страхування України

Дата: 27.04.2020 11:04
Кількість переглядів: 342

 

Фонд соціального страхування України виплачує допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах у повному обсязі, однак сьогодні є затримки в строках фінансування. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

 

Розповідаємо з чим це пов'язано та як пришвидшити отримання допомог від ФССУ.

 

Який строк затримки?

Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду. Сьогодні вона складає 13 робочих днів.

 

Що сталося?

Бюджет Фонду – це частка від єдиного внеску, який щомісяця сплачуєте ви, або за вас сплачує ваш роботодавець.

Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%.

 

По мірі сплати ЄСВ роботодавцями, ці кошти надходять на рахунок Фонду – і одразу направляються на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат:

? допомог по тимчасовій непрацездатності (лікарняні),

? допомог по вагітності та пологах,

? допомог на поховання,

? щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві тощо.

 

Однак сьогодні обсяг видатків Фонду перевищив обсяг надходжень.

Це пов’язано із зменшенням надходжень ЄСВ – зокрема, через нижчий від прогнозованого розмір фонду оплати праці по країні, зменшення обсягів виробництва під час пандемії.

У березні на рахунок Фонду надійшло 2,1556 млрд гривень частки єдиного внеску, видатки Фонду за той же період склали 2,2555 млрд гривень. За підсумками І кварталу до Фонду надійшло на 219,3 млн грн менше частки ЄСВ від плану.

 

Як пришвидшити отримання допомоги?

Трапляється, що затримки пов’язані не зі зменшенням надходжень від ЄСВ, а викликані зволіканням у подачі заяв-розрахунків.

Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від вашого роботодавця заяви-розрахунку – саме від дати її подачі, у першу чергу, залежить дата виплати.

Не втрачайте зв'язок із своїм роботодавцем, бухгалтером та комісією (уповноваженим) із соціального страхування вашого підприємства.

 

Дізнатись дату прийняття Фондом заяви-розрахунку на виплату вам коштів можна на своєму підприємстві, або у робочому органі виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований ваш роботодавець. Для цього вам буде необхідно назвати номер вашого ідентифікаційного коду. Контакти усіх робочих органів можна знайти на сайті ФССУ: bit.ly/2XDCIW3, а номери гарячих ліній усіх обласних управлінь тут: bit.ly/3eqDVGa

 

Коли ви знаєте дату подачі заяви-розрахунку, слідкувати за виплатами можна на телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати.

 

Зверніть увагу, що Фонд перераховує кошти для виплати вам допомог на рахунок роботодавця, який, у свою чергу, здійснює виплати своїм працівникам. Це може зайняти трохи часу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень