Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Василь Володін: Проведення обсервації необхідне для запобігання поширенню коронавірусу

Дата: 12.04.2020 20:58
Кількість переглядів: 415

початку проведення моніторингу підтверджених захворювань в Україні за даними Міністерства охорони здоров’я кількість захворювань зростає щодня. Наразі маємо сумну статистику майже в кожній області, за виключенням Миколаївської. Невтішна ситуація в західних областях. Столиця та Київська область також в зоні ризику, особливо враховуючи той факт, що багато наших співгромадян приїжджають із-за кордону. Люди, які повертаються до України, часто  ведуть активне соціальне життя: це зустрічі з близькими та друзями, відвідування храмів та інше.  Задля непоширення коронавірусу та з метою уникнення зараження від громадян, що прибувають із країн та регіонів з високим показником зараження, Урядом прийняте рішення про обов’язкову обсервацію таких громадян протягом 14 днів з дати перетинання державного кордону.

Рішення щодо застосування обсервації прийняте виключно із однією метою  – забезпечити двотижневу ізоляцію громадян, і таким чином запобігти розповсюдженню вірусу серед здорового населення в нашій країні.

На місцях згідно з постановою Кабінету міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 та змінами до постанови від 11.04.2020 р. за організацію обсервації відповідають обласні державні адміністрації. Вони мають забезпечувати для прибулих з-за кордону громадян місця для перебування, організувати необхідну, в тому числі і медичну, допомогу.

10 квітня з Об‘єднаних Арабських Еміратів повернулися 113 громадян України. Київська облдержадміністрація згідно з постановою Кабміну забезпечила зустріч українців в аеропорту Бориспіль. Спеціально замовленим транспортом перевезла людей до смт Ворзель. Там для них протягом доби, з часу коли стало відомо про їхнє повернення, були підготовлені умови перебування в санаторії «Україна». Тимчасово виконуючий обов‘язки голови КОДА Василь Володін особисто проконтролював, щоб людям були надані всі необхідні умови під час заселення, предмети першої необхідності, засоби особистого захисту, харчування.

«Проведення обсервації – рішення, впроваджене щоб запобігти можливому поширенню коронавірусу від громадян, які повертаються до країни. Люди мають відчувати, що їх не покинули напризволяще в замкненому просторі. Ми з ними. Ми надаємо всю можливу допомогу. Побутового характеру: як то додаткове утеплення приміщення, не зважаючи на закінчення по всій Україні опалювального сезону. Медичну допомогу – у разі виявлення якихось проблем зі здоров‘ям. Швидко налагодили процес доставки води та харчування. Єдине, що просимо від них, у відповідь також з розумінням поставитися до ситуації і наших можливостей. Становище складне, нерядове, працюємо в нових для всіх нас умовах 24/7. Робимо все, що можна. І продовжимо надавати все необхідне всім, хто цього потребуватиме», – зазначив очільник Київщини Василь Володін.

На місці працює кваліфікований медичний персонал: лікарі і медсестри. В звичайний час санаторій профілюється на лікуванні захворювань системи кровообігу, органів дихання і травлення. Санаторій має  5 спальних корпусів, потужне бальнео-фізіотерапевтичне відділення, численні лікувально-діагностичні кабінети. Терапевтичне відділення лікує пацієнтів із захворюванням серцево-судинної системи, органів травлення, дихання. Також проводиться медико-психологічна реабілітація учасників АТО.

Санаторій є повністю пристосованим для двотижневого перебування на обсервації. Щодня голова КОДА, його заступники та радники підтримують зв‘язок з адміністрацією закладу, вони знають про всі питання, які виникають, вирішують побутові та інші питання людей, що повернулися з ОАЕ.

Станом на 12 квітня Київська обласна державна адміністрація ініціювала та залучила інші органи і установи до вирішення таких завдань:

– Співпраця з поліцією. Адже саме на правоохоронних органах лежить обов‘язок підтримання встановлених Урядом правил карантину та обсервації та забезпечення правопорядку. Особливо в таких незвичайних для українців умовах, як обсервація.

– Забезпечено організацію харчування. Основні вимоги: чітко визначені поставники харчування для закладів обсервації, контроль за якістю продукції, збалансоване меню. Якісний кейтеринг та можливість вчасно забезпечувати доставку необхідної кількості продуктів у потрібні місця. І звісно прийнятна вартість.

– Забезпечено організацію дистанційного медичного  супроводу осіб у місцях обсервації (ізоляції), надання їм медичної допомоги та видачі листків непрацездатності (у разі потреби).

– Організовано закупівлю і передачу місцевою владою Ворзеля для сьогоднішніх потреб санаторію «Україна»  засобів гігієни та дезінфекції й  побутовий інвентар, воду, печиво, чай на загальну суму близько 120 тис. грн.

– Організовано окремий збір твердих побутових відходів.

– Спільно з адміністрацією м. Буча завезли комплекти першої необхідності та забезпечили дезінфекцію приміщень обсервації.

Усі прибулі письмово погодились з умовами обсервації. В т. ч. в цей період  негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття; виключити прямі контакти з іншими особами та оплатити усі витрати, пов’язані з їхньою обсервацією (трансфери, проживання, харчування тощо).

«Я дуже вдячний усім, хто задіяний в забезпеченні комфортних умов обсервації для громадян України в Київській області: медикам, поліції, працівникам санаторію, місцевим органам влади та звичайно професійній команді облдержадміністрації, яка координує цю незвичайну для усіх нас роботу практично цілодобово. А громадянам України, які зараз перебувають на обсервації у Ворзелі, я дякую за розуміння, терплячість та відповідальне ставлення до необхідності дотримання встановлених правил. Я сподіваюсь, що вже за 12 днів вони зможуть повернутися до своїх домівок», – зазначив очільник КОДА Василь Володін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень