Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про функціонування державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи під час карантину

Дата: 10.04.2020 09:00
Кількість переглядів: 794

Фото без описуБілоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує про функціонування державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи.

З метою попередження розповсюдженню захворюваності на гостру респіраторну інфекцію COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, 21 березня 2020 р. було розглянуто на позачерговому засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та доведено Протоколом Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 21.03.2020 р. № 6, Міськвиконкомам міст обласного значення, сільським, селищним, міським об’єднаним територіальним громадам керуючись вимогами пункту 10 заборонити роботу ринків та об’єктів торгівлі, розташованих на їх територіях.

В багатьох випадках стихійної торгівлі до споживання пропонуються харчові продукти не промислового, а домашнього виготовлення. Небезпека полягає в тому, що такі продукти не досліджуються в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи (далі - ДЛВСЕ) та розповсюджуються не контрольовано. Невідомо, по-перше, про стан здоров’я тварин, від яких вони отримані, по-друге, про дотримання вимог законодавства при виробництві, зберіганні та транспортуванні таких харчових продуктів.

Необхідно відмітити, що ЗООНОЗИ, або антропозоонози, це – інфекційні захворювання людини, джерелом яких є інфіковані тварини (хворі або носії). До прикладу, це такі небезпечні хвороби як сальмонельоз, бруцельоз, лістеріоз, туляремія, лептоспіроз, цистицеркоз, туберкульоз, правець, сибірка, сказ, лейшманіоз, лептоспіроз, сап, орнітоз, аспергільоз, трихінельоз, мікроспорія, токсоплазмоз. Такі хвороби можуть бути передані людині безпосередньо від свійських чи диких тварин, або через харчові продукти, які від них походять.

Водночас такі харчові продукти можуть містити залишки ветеринарних препаратів, бути забрудненими різними патогенними мікроорганізмами або ж фальсифікованими сторонніми речовинами, тощо.

Зважаючи на зазначене, на період тимчасового призупинення діяльності ринків, Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує споживачів, які вирощують тварин та рослинну продукцію у власних підсобних господарствах та мають намір провести ветеринарно-санітарну експертизу для власного споживання (користування) функціонують ДЛВСЕ Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини за адресами:

- вул. Ярмаркова, 4, м. Біла Церква, Київська обл., 09100 на центральному агропродовольчому ринку ТОВ «Комфорт» Графік роботи: ВТ - ПТ 06:00 - 13:00, СБ - НД 06:00 - 11:00, Понеділок - вихідний;

- вул. Фрунзе, м. Узин, Білоцерківський район, Київська обл., 09161, на Узинському ринку Київської регіональної спілки споживчої кооперації Графік роботи: ВТ - ПТ 06:00 - 13:00, СБ - НД 06:00 - 11:00, Понеділок - вихідний.

В ДЛВСЕ створені умови для проведення бактеріологічного, радіологічного, паразитологічного, токсикологічних та інших досліджень сировини, харчової продукції тваринного і рослинного походження, які призначені (вироблені) для власного споживання (користування).

Враховуючи викладене, Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає Вашу увагу, що необхідно купувати харчові продукти домашнього виготовлення, які пройшли ветеринарно-санітарну експертизу (комплекс діагностичних і спеціальних досліджень) з метою оцінки якості і безпечності сировини тваринного і рослинного походження, харчових продуктів, що призначаються для харчування людей, переробки і годівлі тварин.

Наголошуємо додатково, що продукти тваринного походження можна придбати в офіційних оптових та дрібно-роздрібних спеціалізованих торгових мережах, які провадять діяльність на будь – якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що зареєстрували потужності та/або отримали експлуатаційний дозвіл.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень