Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Коронавірус і ми: коротко про головне

Дата: 03.04.2020 16:26
Кількість переглядів: 647

Фото без описуЗахворювання COVID-19 спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує. Помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема літні. 

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 3 квітня в Україні 942 лабораторно підтверджених випадки COVID -19, з них 23 летальних, 19 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 138 нових випадків.

З 29 березня Україна працює за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ України оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю.

Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

240 медичних закладів України  були визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Це – лікарні першої хвилі, які першими прийматимуть пацієнтів з коронавірусом. Список цих лікарень буде збільшуватись у разі необхідності. Інформацію про вказані медичні заклади можна на офіційному сайті Національної служби здоров’я України https://nszu.gov.ua/.

Також   у всіх областях України створені мобільні бригади, які виїжджають на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Таких мобільних бригад вже є 567. Їх кількість буде збільшуватися.

МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція - найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.

З самого початку спалаху COVID-19 IPC  важливу роль відіграє дотримання  профілактичних заходів. І у першу чергу – правил карантину.

З метою запобігання поширенню коронавірусу  Кабінет Міністрів України  посилив карантинні заходи. Зокрема, з 6 квітня і до кінця карантину, окрім запроваджених раніше обмежень, всім українцям заборонили:

- перебувати в громадських місцях без респіраторів чи захисних масок; громадськими місцями є будівлі чи їхні частини, доступні для населення вільно чи за плату, у тому числі під'їзди, підземні переходи та стадіони;

- переміщатися групами більше двох осіб, окрім випадків службової необхідності та супроводження дітей;

- перебувати в громадських місцях дітям до 14 років без супроводу батьків чи опікунів;

- відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, крім вигулу домашніх тварин однією людиною чи в разі службової необхідності;

- відвідувати спортивні та дитячі майданчики;

- відвідувати заклади паліативної допомоги та соцзахисту;

- відвідувати місця перебування біженців та осіб без громадянсьва;

- перебувати на вулиці без документів, що посвідчують особу;

- самовільно залишати місця обсервації.

Дотримуйтесь правил карантину. Подбайте про себе та своїх рідних.  Допоможіть людям старшого віку, забезпечивши їх необхідними  ліками та продуктами.

Діти мають право на правдиву інформацію про те, що відбувається у світі. Проте дорослі несуть відповідальність за те, щоб захистити їх від стресу. Розповідаючи дітям про коронавірус, використовуйте зрозумілу для них мову,  спостерігайте за реакцією і будьте чутливі до рівня тривоги дітей.  Скористайтеся  відеороликом для дітей  «Дізнайся про свою силу», який МОЗ України та телеканал ПЛЮСПЛЮС розробили і поширили  з метою доступного роз’яснення правил убезпечення від коронавірусу. Відео можна переглянути ТУТ. 

Не піддавайтеся паніці. Не вірте чуткам. Довіряйте надійним джерелам інформації. Відповіді на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом ви можете отримати, перейшовши за посиланням: https://covid19.com.ua/.

Бережіть себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень