Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Бій за майбутнє України: 29 січня - день пам'яті героїв Крут

Дата: 29.01.2020 10:32
Кількість переглядів: 399

Фото без описуКрути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українського визвольного руху. Щорічно 29 січня в Україні вшановують пам'ять молодих українських патріотів, які у   1918 році стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.

 

102 роки тому кілька сотень  студентів, курсантів-добровольців та гімназистів, наймолодшим з яких було 16 літ, вступили в нерівний бій із багатотисячним більшовицьким військом, ставши на захист Української Народної Республіки. Сили були нерівними, але юні герої зробили неможливе - на чотири доби вони зупинили більшовицьку армію, яка сунула на Київ, щоб задушити молоду Українську державу.  Майбутнє України для них було важливіше і вище за власне життя.

Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону. Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених.  Один загін студентів у сутінках втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років. Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Лише 19 березня 1918 року після визволення Києва від більшовиків, за розпорядженням українського уряду, відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

Сьогодні, як і 102 роки тому, українські воїни ціною власного життя відстоюють незалежність, цілісність і суверенітет Української держави на сході нашої країни, демонструючи взірець самовідданості та мужності. І особливого значення набувають рядки, написані Павлом Тичиною і присвячені подвигу героїв Крут:

Пам'яті тридцяти

На Аскольдовій могилі
поховали їх —
тридцять мучнів українців,
славних, молодих…

На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
нам іти у світ.

На кого посміла знятись
зрадника рука? —
Квитне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…

На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті
з славою святих. —
На Аскольдовій могилі
поховали їх.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень