Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо механізму монетизації пільг на виплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Дата: 12.12.2019 15:39
Кількість переглядів: 800

Фото без описуЗ 1 жовтня 2019 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 "Про деякі питання надання житлових субсидій та пільг на виплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі", почав діяти механізм монетизації пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно постанови   паралельно функціонує 2 системи надання пільг у грошовій формі:                                      

  • готівкова                                                                                                                       
  • безготівкова                                                                                                                    

Пільги не скасовуються. Вони автоматично переведені в безготівкову форму. Готівкова форма – за бажанням пільговика. Пільги у безготівковій формі призначаються  усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через "Ощадбанк". Для цього "Ощадбанк" буде проводити у відповідних автоматизованих системах обліку банку  персоніфікований облік пільговиків та коштів, які будуть надходити на рахунок для виплати пільг для кожного пільговика індивідуально ("Ощадбанк" присвоїв кожному пільговику ЄБК). Після того "Ощадбанк" буде здійснювати переказ коштів на рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг (газопостачання, електропостачання, водопостачання та водовідведення). Пільговику буде приходити квитанція з вже списаними коштами. Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільги, і звикли не витрачати сили і час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати.

 

Пільги у готівковій формі будуть призначатися пільговикам на підставі заяв, поданих особисто до управління соціального захисту до 15 жовтня (15 травня), у яких зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюватиметься у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) періоду.  Управління формує до 25 числа реєстри пільговиків для виплати пільг у готівковій формі та передає їх до Мінсоцполітики, після чого Міністерство опрацьовує отримані реєстри, надсилає їх до АТ "Ощадбанк" та переказує кошти для виплати монетизованих пільг. Також особа може отримати кошти через виплатні об’єкти ПрАТ "Укрпошта". Таким  чином, кошти надходять на особисті рахунки пільговиків, які зможуть зняти їх з власного рахунку у будь-який час. Отримувачі пільг у грошовій формі зможуть використовувати на власний розсуд кошти, зекономлені в результаті ощадливого споживання послуг. Такий підхід стане додатковим стимулом для підвищення енергоефективності у житлово-комунальній сфері. Квитанції за ЖКП будуть надходити із зазначенням повної суми оплати.  В  свою чергу пільговик, який отримав кошти, повинен  сплатити за спожиті послуги для відсутності  заборгованості.

 

У разі виникнення заборгованості понад місяць та  якщо її сума становить 340 грн. (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), виплата пільг з наступного опалювального сезону буде проводитися вже у безготівковій формі. Площа житла, на яку надається пільга, та розмір відсотків обраховується, як і раніше, згідно Законів України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції  і деяких інших осіб та їх соціальний захист".                                                                                    

 

Також  як і раніше враховуються граничні норми споживання, які встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року № 409 "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування".  Управління  соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, щомісячно буде розраховувати суму пільг, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом.  Пільговикам не потрібно укладати додаткові угоди. 

 

Спеціалістами управління проводилася роз’яснювальна робота  серед пільгових категорій населення Білоцерківського району  щодо готівкової форми оплати пільги. Станом на 01.12.2019 року управлінням соціального захисту населення проведено розрахунки на пільги у безготівковій формі на 2 тис. 812 домогосподарств, в яких проживає 4 тис. 199 пільговиків, на суму 1 млн. 955 тис.830 грн.

          

                                    

Начальник управління

В.БАЧИНСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень