Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРИДБАННЯ НАСІННЯ ТА САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ

Дата: 29.11.2019 12:56
Кількість переглядів: 1118

Фото без описуВідповідно до статті 12 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» реалізацію насіння мають право здійснювати юридичні особи або фізичні особи підприємці: Фізичні особи - підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння і садивного матеріалу для його реалізації, за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, а також у випадках, передбачених цим Законом. Фізичні особи - підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» та пункту 28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97, кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

1) сертифікатами: насіння — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його посівні якості; садивний матеріал — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його товарні якості;

2) супровідними документами, які видає споживачеві виробник насіння: - «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) та елітне - (базове) насіння; - «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане); - «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

Використання для сівби/ посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного документа, забороняється. Згідно з статтею 21 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» насіння і садивний матеріал, що вводяться в обіг, обов’язково маркується і пакується. Етикетки повинні відповідати формі передбаченій Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.07.2017 року № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки».

Обов’язковому пакуванню та маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням. Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння.

Згідно з статтею 22 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» : - суб'єкт насінництва гарантує відповідність сортових і посівних якостей насіння, а суб’єкт розсадництва - сортових і товарних якостей садивного матеріалу вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, про що зазначається у сертифікатах; - на придбане насіння і садивний матеріал гарантії діють протягом строку, визначеного в сертифікаті; - у разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно із законом. Чинність сертифікатів, що супроводжують насіння та садивний матеріал можна перевірити шляхом пошуку їх у Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, що знаходиться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Згідно з статтею 23 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» у разі невідповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, передбачено проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. Арбітражне визначення проводиться Головним управлінням Держпродспоживслужби у Житомирській області за заявою фізичної особи - підприємця або юридичної особи. У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень